Izbornik
Centri izvrsnosti -> Psihijatrijska podrška -> Akutni i kronični stres

Akutni i kronični stres

Stres je pojava koja se događa svakodnevno i svima. Stres, koji nastaje kod određenih promjena i izazova, izaziva reakciju tijela, što uzrokuje određene fizičke i psihičke odgovore. Promjene i izazovi, kao i određene situacije koje kod čovjeka izazovu stres nazivaju se stresori.

Što je akutni stres?

Akutni stres je oblik stresa koji je vezan uz određeni događaj ili određeno vrijeme. Primjerice, trenutci prije važnog ispita na fakulteta ili situacija u kojoj ste skoro pali s bicikla.

Neki od simptoma akutnog stresa mogu biti jako kucanje srca, pojačano znojenje, bol u trbuhu, otežano disanje i slično. Ljudsko tijelo sposobno je trpiti kraće periode stresa, a ukoliko se on ponavlja ili ne nestaje, može nastati poremećaj akutnog stresa. U tom slučaju potrebno je savjetovati se s liječnikom kako bi se analiziralo stanje i pronašlo rješenje problema.

Što je kronični stres?

Kronični stres je oblik stresa koji ne nestaje, stalno je prisutan i utječe na čovjekovo ponašanje, produktivnost na poslu i u školi te u svakodnevnom životu. Postoje mnogi razlozi zbog kojih može doći do ovog oblika stresa, poput nepovoljne situacije na poslu, previše obaveza koje se ne stignu riješiti i slično.

Neki od simptoma kroničnog stresa mogu biti svakodnevni problemi sa spavanjem, manjak  ili izostanak apetita, društvena i emotivna izolacija i slično. Ovaj oblik stresa s vremenom može ozbiljno utjecati na tijelo čovjeka, fizički i psihički, a neki od zdravstvenih problema koji se mogu pojaviti su i dijabetes te visok krvni tlak. Također, može doći do pojave ovisnosti o nečemu, stanja depresije te anksioznosti.

U bilo kojem slučaju, ukoliko se stres ponavlja i ne prestaje, potrebno je potražiti stručnu pomoć i savjetovati se kako bi se pronašlo i suočilo sa izvorima stresa, odnosno stresorima te naučilo nositi s istim.

Ukoliko vam je potrebna pomoć stručne osobe, kod nas možete realizirati psihološku evaluaciju, psihoterapiju i psihijatrijsku podršku.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba