Izbornik
Centri izvrsnosti -> Psihijatrijska podrška -> Ljutnja i agresivnost

Ljutnja i agresivnost

Ljutnja je emocija s kojom se svatko susretne ponekad. Dolazi kao odgovor na strah ili prijetnju te je akt pripreme ili zauzimanja za sebe usuret nekomu ili nećemu. Ponekad, u određenim trenutcima i situacijama može biti pozitivna jer može motivirati i nagnati osobu na promjenu ili rješavanje problema i izazova. Obično se javlja kao reakcija na podražaje poput frustracije, nemoći, ljubomore ili povrijeđenosti. Ljutnja kao takva nije problem, već je problem kako se osoba nosi s njom, kako ona utječe na osobu te kako se ona odražava na tu osobu i okolinu u kojoj se nalazi. Nekontrolirana ljutnja može djelovati negativno na odnose, ali i na cjelokupno zdravlje „ljutite“ osobe.

Ljutnja je osjećaj, a agresivnost je djelovanje ljutnje na ponašanje osobe što se projicira kroz neprijateljski, nasilno i štetno ponašanje. To može biti ponašanje poput uništavanja tuđe imovine, vrijeđanja, nasilnih prijetnji i slično.

Ako uočite da vaša ljutnja često prelazi u bijes i agresivnost, a onda i u nasilje potrebno je potražiti stručnu pomoć. Takav oblik ponašanja za sobom vuče mnogobrojne posljedice i iznimno je štetno za okolinu, obitelj i djecu.

Ukoliko vam je potrebna pomoć stručne osobe, kod nas možete realizirati psihološku evaluaciju, psihoterapiju i psihijatrijsku podršku.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba