Izbornik
Centri izvrsnosti -> Psihijatrijska podrška -> Nesigurnost

Nesigurnost

Nesigurnost je stanje u kojemu osoba ima nedovoljno sigurnosti u sebe, odnosno ima nedostatka povjerenja prema samoj sebi. S nesigurnošću se gotovi svi susretnu u svom životu i ta nesigurnost prođe, no veliki problem je kada se osoba kontinuirano osjeća nesigurnom, ima manjak povjerenja i sumnja u svoje odluke. Takvo stanje ima veliki utjecaj na svakodnevni život i mentalno zdravlje osobe.

Što nesigurnost uzrokuje?

Nesigurnost kao negativna emocija uzrokuje negativne misli koje osobi otežavaju uklapanje u društvo, suočavanje sa svakodnevnim aktivnostima i ciljevima te ujedno i pronalazak utjehe i razumijevanja. Uz nesigurnost dolazi i osjećaj anksioznosti koja donosi strahove, brigu i bespomoćnost u svakodnevici.

Utjecaj nesigurnosti na mentalno zdravlje

Osjećaj nesigurnosti usko je vezan uz mentalno zdravlje osobe, odnosno psihička stanja poput narcisoidnosti, anksioznosti, paranoje i slično.

Također, nesigurnost je prisutna i u psihičkim stanjima poput shizofrenije, granične osobnosti, ovisne osobnosti, paranoidne osobnosti, depresije te u raznim poremećajima u prehrani.

Kako se nositi s nesigurnošću?

Osobe koje se svakodnevno suočavaju s nesigurnošću moraju prepoznati gdje se i u čemu nalazi njen uzrok kako bi ju pokušali prevladati, odnosno izboriti se s njome. Primjer može biti situacija sportaša koji se svakodnevno boji ići na treninge jer ima osjećaj i mišljenje da ne napreduje, odnosno da vježbe ne izvršava dobro. U tom slučaju potrebno je pronaći uzrok zbog kojeg je došlo do takvog mišljenja i osjećaja, a kako bi se mogao pronaći način za suočavanje s istim.

Kod osoba koje imaju značajan osjećaj nesigurnosti, pomoći može psihijatrijska podrška. Pomoću nje se osobe koje se bore s nesigurnošću mogu suočiti s vlastitim nesigurnostima, uočiti svoje vlastite prednosti i na njih se fokusirati te se početi osjećati sigurnije.

Ukoliko imate problem s izraženom nesigurnošću koja vas sputava u svakodnevnim aktivnostima, obratite nam se s povjerenjem. Kod nas možete napraviti psihološku evaluaciju, psihoterapiju i dobiti psihijatrijsku podršku.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba