Izbornik
Centri izvrsnosti -> Psihijatrijska podrška -> Ovisnost

Ovisnost

Ovisnost je nesposobnost da se prestane koristiti tvar ili se ponašati iako uzrokuje psihičku i fizičku štetu.

Ovisnost je stanje u kojemu osoba kontinuirano i opsesivno konzumira određenu tvar ili aktivnost, bez obzira na posljedice koje ona ostavlja na zdravlje. Ovisnošću se upotpunjava osjećaj zadovoljstva, a koje je trenutno te tijelo s vremenom zahtjeva više. Zbog toga, u želji pojačavanja učinka dolazi do veće konzumacije što rezultira nagonom za daljnje ponašanje tog tipa.

Na ovisnost osobe o nečemu utjecaj ima genetska predispozicija, svakodnevna prehrana, psihičko zdravlje, prošlost osobe i situacije kroz koje je prošla, a koje mogu biti traumatske, razine stresa i slično. Ovisnost je psihički poremećaj koji zahtjeva liječnički tretman. Ovisnost se može svrstati u tri razine te može biti blagog, umjerenog i teškog karaktera.

Ovisnost nije isključivo prekomjerna konzumacija supstanci, pod ovisnosti također spadaju aktivnosti poput kockanja, nepotrebnih kupovanja stvari i slično.

Ako smatrate da imate problem koji ima osobine ovisnosti, svakako razmislite o liječničkom savjetovanju i tretmanu, jer uz odgovarajuće i pravovremeno liječenje i korake ovisnost se može obuzdati i primiriti. Dogovorite pregled!

Ukoliko vam je potrebna pomoć stručne osobe, kod nas možete realizirati psihološku evaluaciju, psihoterapiju i psihijatrijsku podršku.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba