Izbornik
Centri izvrsnosti -> Psihijatrijska podrška -> Psihoterapija ovisnosti (alkoholizam, droga…)

Psihoterapija ovisnosti (alkoholizam, droga…)

Suvremeni tretman liječenja alkoholizma bazirani su na tradiciji Anonimnih alkoholičara (AA) te integraciji s drugim psihoterapijskim tehnikama.

Prvi značajniji iskorak u psihoterapiji alkoholizma - Minnesotski model, također poznat kao model apstinencije, liječenja ovisnosti baziran je na miješanju profesionalnog i obučenog neprofesionalnog (oporavljenog) osoblja oko načela Anonimnih alkoholičara (AA). Postojao je individualizirani plan liječenja s aktivnim sudjelovanjem obitelji u 28-dnevnom bolničkom okruženju i sudjelovanjem u Anonimnim alkoholičarima tijekom i nakon liječenja. Edukacija bolesnika i obitelji o bolesti ovisnosti učinila je ovaj program napornim od jutra do mraka, sedam dana u tjednu.

Pojedinačne komponente Minnesota modela i njihove prednosti uključuju sljedeće:

Detoksikacija

Prvi korak u skoro svakoj metodi liječenja je detoksikacija, koja obično zahtijeva pažljivo održavanu medicinsku kontrolu lijekova koji pomažu u otklanjanju opasnosti i nelagode teških simptoma ustezanja. Svaka osoba na liječenju dobit će svoj individualizirani tretman kako bi se osigurao siguran oporavak.

Psihološka procjena

Iza većine ovisnosti leže različiti psihološki problemi kojima se treba pozabaviti. Minnesotski model snažno se usredotočuje na otkrivanje ovih problema, njihovo iznošenje na vidjelo i pronalaženje odgovarajućih načina za upravljanje ozbiljnošću simptoma na konstruktivan način.

Grupni sastanci

Kao što je prije spomenuto, grupna terapija primarni je fokus Minnesota modela. Stvaranje grupe za podršku moćan je način upravljanja ovisnošću. Moguće je održavati vezu s grupom za podršku izvan centra za odvikavanje i kontaktirati ih kada stvari postanu preteške za rješavanje.

Obrazovna predavanja

Obrazovanje je glavni dio Minnesota modela. Uključuje poučavanje onih koji se oporavljaju o opasnostima upotrebe droga i alkohola, načinima izbjegavanja okidača povratka, tehnikama upravljanja žudnjom, pa čak i terapiji životnih vještina, koja pomaže osobi da se ponovno integrira u društvo nakon završetka liječenja.

Upućivanje na odgovarajuće službe

Oni koji su trenutno na liječenju ili nakon oporavka mogu trebati dodatnu skrb, uključujući specijalizirane medicinske, psihijatrijske i socijalne usluge. Ove su usluge osmišljene kako bi se osoba vratila na noge i dobrog zdravlja.

Složena priroda Minnesota modela osmišljena je za rješavanje višestrukih aspekata ovisnosti na proaktivan i iscjeljujući način. Oni koji ga slijede dobivaju tretman koji upravlja njihovim fizičkim i emocionalnim zdravljem, a pridržavajući se modela od 12 koraka, oni koje to zanima mogu čak i duhovno rasti i postići jaču vezu sa svojom višom moći.

U Hrvatskoj je na osnovi ovog modela razvijen sustav klubova liječenih alkoholičara (KLA) a u novije vrijeme i klubovi liječenih kockara (KLOK). Perzistencija u ovom sustavu prelazila je 40%, čime je bio učinkovitiji od klasičnog AA modela.

Ipak, ovaj model nije uspio zadovoljiti potrebe svih osoba koje su imale uz ovisnost i dodatne dijagnoze, kao i značajnije poremećaje mentalnog zdravlja. Stoga osobe s „dualnim dijagnozama” zahtijevaju modifikaciju pristupa.

Dvostruka dijagnoza

Dvostruka dijagnoza je izraz koji znači da osoba ima poremećaj mentalnog zdravlja i poremećaj ovisnosti o supstancama istovremeno. Liječenje oba stanja treba se provoditi u isto vrijeme. Liječenje može uključivati bihevioralnu terapiju, lijekove, grupe podrške ili bolničku skrb.

Koji su simptomi dvojne dijagnoze?

Simptomi mogu jako varirati jer postoji mnogo različitih kombinacija dvostrukih dijagnoza.

Simptomi poremećaja ovisnosti mogu uključivati:

 • povlačenje od obitelji i prijatelja
 • poteškoće u održavanju fokusa
 • nagle promjene u ponašanju
 • upuštanje u rizična ponašanja
 • razvijanje visoke tolerancije na tvar i/ili simptomi ustezanja
 • osjećaj da vam je supstanca potrebna za funkcioniranje

Simptomi poremećaja mentalnog zdravlja mogu uključivati:

 • ekstremne promjene raspoloženja
 • zbunjenost
 • problemi s koncentracijom
 • nesposoban funkcionirati na poslu ili u školi
 • izbjegavanje društvenih aktivnosti
 • misli o samoubojstvu

Koji je poremećaj prvi u dvostrukoj dijagnozi?

Poput kokoši ili jajeta, može biti teško shvatiti što je bilo prvo. Iako se dvojne dijagnoze pojavljuju zajedno, to ne znači da je jedna uzrokovala drugu.

Poremećaji ovisnosti o drogama ne moraju izravno uzrokovati poremećaje mentalnog zdravlja (ili obrnuto), ali postoji jasna veza između to dvoje. Droga i alkohol mogu pogoršati simptome stanja mentalnog zdravlja. A kontinuirana uporaba ovih tvari može povećati rizik od razvoja poremećaja mentalnog zdravlja.

Zajednički čimbenici rizika

Genetika: poremećaji mentalnog zdravlja i poremećaji ovisnosti o drogama mogu se pojaviti u obitelji. Istraživanja pokazuju da mnogi geni mogu pridonijeti vašem riziku od razvoja bilo kojeg od ovih stanja. Genetski testovi koji su danas u upotrebi, poput Genome4All testa, mogu otkriti pojedine rizične faktore i poboljšati medikamentoznu terapiju. 

Okolinski čimbenici: Okolinski čimbenici poput stresa i traume mogu se prenositi generacijama. Oni mogu pridonijeti razvoju poremećaja ovisnosti o drogama ili poremećaja mentalnog zdravlja.

Poremećaji mentalnog zdravlja također mogu promijeniti način na koji centri za "nagradu" u vašem mozgu rade. To može povećati vjerojatnost da ćete postati ovisni.

Alkohol, droge i druge tvari mogu izazvati promjene u strukturi i funkciji vašeg mozga. To može povećati vjerojatnost da ćete razviti poremećaj mentalnog zdravlja.

Osnovi suvremene psihoterapije problema ovisnosti o alkoholu i drugih droga

Cjelovita procjena psiholoških, socioloških, okolinskih, genetskih i drugih bioloških faktora, putem sistemskog pristupa može se individualno prilagoditi. Stoga je sistemski pristup u psihoterapiji današnji standard. Dijalektička bihevioralna terapija (DBT) može biti korisna u pojedinim stanjima. Ukoliko je cilj apstinencija, kad su dostupne specijalizirane grupe, moguća je grupna i grupna obiteljska terapija.

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba