Izbornik
Centri izvrsnosti -> Psihijatrijska podrška -> Strah i panika

Strah i panika

Što je strah?

Strah je prirodna pojava, odnosno emocija koja se pojavljuje kao upozorenje na prisutnost određene opasnosti i prijetnje, a koja može bit fizičkog i psihičkog oblika. Strah kao pojava također može biti i simptom određenih problema s mentalnim zdravljem, poput napadaja panike, anksioznog poremećaja, fobija od nekoga ili nečega te PTSP-a.

Tijekom straha mogu se pojaviti razni fizički simptomi poput bržeg kucanja srca, znojenja, drhtavice, bola u trbuhu i prsima, zimice, kratkoće daha i slično.  

Uz fizičke simptome, također se mogu pojaviti i psihički simptomi poput uzrujanosti, premorenosti, preopterećenosti i slično.

Što je panika?

Stanje panike jedan je od najtežih oblika anksioznosti. Prilikom tog stanja može doći do paničnog napada zbog kojeg osoba ubrzano diše, ubrzano joj kuca srca,znoji se, potencijalno pada u nesvjest i slično.

Osobe koje doživljavaju panične napadaje mogu ih doživiti neočekivano i bez nekog određenog vidljivog razloga, no može im primjerice prethoditi neka situacija ili događaj koji djeluje kao okidač napadaja. Iz tog razloga, stvara se pristup i način života u kojemu se živi u strahu od straha što pojačava i izaziva ozbiljnije napadaje.

Potrebno je na vrijeme reagirati i obratiti se za pomoć kako bi se analiziralo postojeće stanje, dobila odgovarajuća dijagnoza, kao i podrška.

Ukoliko vam je potrebna pomoć stručne osobe, kod nas možete realizirati psihološku evaluaciju, psihoterapiju i psihijatrijsku podršku.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba