Izbornik
Centri izvrsnosti -> Psihijatrijska podrška -> Svijest i svjesnost

Svijest i svjesnost

Svijest je individualna percepcija misli, sjećanja, osjećaja, događaja, ljudi i okoline. Svijest je subjektivna i odlikuje ju jedinstvenost. Primjerice, osjećaje koje ne možete riječima opisati, dio su svijesti.

Svijest se stalno mijenja, a to se može opisati na situaciji da primjerice čitate novine u kafiću i u to ste fokusirani, za trenutak ste fokusirani na neudoban stolac, a nakon toga percipirate osobu koja je ušla u prostoriju, dok u isto vrijeme promišljate o odlasku svojem domu.

Svijest ima svoj biološki i društveni zadatak, poput obrade informacija, odgovornosti, postavljanju prioriteta, polaganju ispita, donošenju bitnih odluka i slično.

Promjene u svijesti ponekad mogu biti signal za određenih zdravstvenih stanja ili potrebe za hitnom pomoći. U slučaju da ste primjetili iznenadne promjene u svijesti, potrebno je javiti svom liječniku jer takve promjene mogu ukazivati na stanja poput krvarenja ili moždanog udara.

Preporuka je kod uočavanja odmah kontaktirati liječnika kako bi se moglo pravovremeno reagirati i osigurati liječenje potencijalnog stanja u pravo vrijeme.

Ukoliko vam je potrebna pomoć stručne osobe, kod nas možete realizirati psihološku evaluaciju, psihoterapiju i psihijatrijsku podršku.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba