Izbornik
Centri izvrsnosti -> Psihijatrijska podrška -> Zavist i ljubomora

Zavist i ljubomora

Zavist i ljubomora spadaju u kategoriju složenih emocija koje stvaraju realnu ili fiktivnu ugrozu društvenom odnosu. Zavist i ljubomora emocije su koje uz sebe povlače često i ogorčenost, osjećaj ljutnje, patnje, neprijateljstva i slično. Apsolutno svi su iskusili, iskušavaju ili će iskusiti ljubomoru koja može oscilirati u intenzitetu. Ovisno o intenzitetu može znatno utjecati na mentalno zdravlje osobe te znatno utjecati na odnose.

Osjećaji zavisti i ljubomore razlikuju se po načinu na koji neka osoba percipira situaciju. Kod osjećaja ljubomore osoba će primjerice biti u strahu da će joj netko uzeti nešto što posjedujemo ili želimo, često izaziva konflikte i ljutnju, stvara neprijateljstvo i strah od gubitka određene stvari koju posjedujemo. S druge strane, zavist često izaziva osjećaj da primjerice netko drugi ima nešto što osobno želimo, stvara stalnu prisutnost uspoređivanja te želju za posjedovanjem nečega novog.

Postoje određena mentalna stanja koja mogu biti povezana direktno s osjećajem zavisti i ljubomore, a to su stanja poput opsesivno kompulzivnog poremećaja, shizofrenije, poremećajima anksioznosti i slično.

Ukoliko imate problema sa zavišću ili ljubomorom, odnosno ako su ti osjećaji kod vas intenzivni i izravno sputavaju vaše svakodnevne životne obaveze, posao i slično, potrebno je obratiti se stručnoj osobi kako bi se našlo kvalitetno rješenje problema.

Ukoliko vam je potrebna pomoć stručne osobe, kod nas možete realizirati psihološku evaluaciju, psihoterapiju i psihijatrijsku podršku.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba