Izbornik
Centri izvrsnosti -> Urologija -> Specijalistički pregled urologa

Specijalistički pregled urologa

Specijalistički pregled urologa ključan je korak u očuvanju urogenitalnog zdravlja muškaraca i žena, a usmjeren je na prevenciju, dijagnostiku i liječenje bolesti urinarnog trakta kod oba spola, kao i muških reproduktivnih organa.

Urološki pregled obično se sastoji od uzimanja anamneze vezane uz urološke bolesti u obitelji (npr. tumor prostate, bubrega ili mokraćnog mjehura u obitelji), kao i povijesti bolesti i urološke anamneze samog pacijenta (primjerice, dosadašnje urološke intervencije, zahvati ili korištenje određenih lijekova). Zatim slijedi razgovor s urologom o postojećim urološkim tegobama i/ili smetnjama, trajanju simptoma i njihovoj težini te svim specifičnostima koje smatrate da još trebate spomenuti vezano za zdravlje vašeg urogenitalnog sustava i opće zdravstveno stanje. 

Nakon razgovora, slijedi i fizikalni pregled urologa koji se razlikuje ovisno o spolu te tegobama koje osjećate. Kod muškaraca se obično radi pregled i palpacija abdomena, klinički pregled spolovila i testisa te digitorektalni pregled prostate (prstom u rukavici kroz anus se procjenjuje veličina, elastičnost, tvrdoća i eventualne nepravilnosti prostate). S druge strane, kod žena se uobičajeno radi samo klinički pregled i palpacija abdomena kako bi se procijenila veličina i osjetljivost bubrega, uz ginekološki pregled genitalne regije.

Na temelju svih prikupljenih informacija razgovorom i fizikalnim pregledom, specijalist urolog donosi zaključak te ga objašnjava pacijentu, zajedno s planom prevencije ili liječenja. Ako je potrebno, pacijenta se upućuje na dodatne krvne pretrage, pretrage urina, slikovne pretrage (UZV, Color Doppler, RTG, MR, CT) ili drugu urološki dijagnostiku i intervencije. Rezultati dobivenih pretraga pomažu urologu u dobivanju cjelovitije slike o urogenitalnom zdravlju pacijenta, nakon čega specijalist urolog pacijenta može adekvatno liječiti, propisati terapiju te dati dodatne savjete i upute za očuvanje zdravlja.

Cjenik specijalističkog pregleda urologa

Zatražite naš aktualni cjenik. Unesite svoju e-mail adresu na linku cjenik za urologiju i saznajte koja je cijena specijalističkog urološkog pregleda. Poslat ćemo Vam cijene naših usluga u što kraćem vremenskom roku. Hvala na Vašem povjerenju.

Urološki pregled.jpg

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba