Izbornik

Američka akademija dodijelila jednu od najznačajnijih nagrada prof.dr. Draganu Primorcu

Američka akademija dodijelila jednu od najznačajnijih nagrada prof.dr. Draganu Primorcu, predsjedniku upravnog vijeća Sv. Katarine

Odlukom Predsjedništva Američke Akademije za forenzične znanosti, jedna od najprestižnijih nagrada Akademije “Mary E. Cowan Outstanding Service Award” dodijeljena je prof.dr. Draganu Primorcu.

U svom obrazloženju Odbor za dodjelu nagrade Akademije ističe da se ovogodišnja nagrada dodjeljuje prof.dr. Primorcu za izvrsnost, međunarodnu prepoznatljivost i golemi doprinos razvoju forenzičnih znanosti u svijetu.

Prof.dr. Dragan Primorac, liječnik, forenzičar i genetičar trenutno obnaša dužnost predsjednika Odbora za međunarodne odnose Američke Akademije za forenzičke znanosti (AAFS), predsjednika Međunarodnog društva primijenjenih bioloških znanosti (ISABS), predsjednika Hrvatskog društva za humanu genetiku, Hrvatskog klastera konkurentnosti personalizirane medicine i Tematskog inovacijskog vijeća za zdravlje i kvalitetu života Republike Hrvatske. Među prvim znanstvenicima u svijetu započinje primjenu analize DNA u svrhu identifikacije žrtva rata, a godinama je jedan od najuglednijih svjetskih forenzičara-genetičara. Njegova knjiga „Forenzična analiza DNA: interdisciplinarni pristup“, koja je prije nekoliko godina objavljena u SAD-u, prema riječima recenzenata, najsveobuhvatnija je knjiga iz područja forenzičke genetike do sada publicirana u SAD-u.

U suradnji s Američkom Akademijom za forenzične znanosti i vodećom američkom zdravstvenom institucijom Mayo Clinic, više od 20 godina u Hrvatskoj organizira znanstvene skupove iz područja personalizirane medicine, kliničke i antropološke genetike u čijem radu sudjeluju vodeći svjetski znanstvenici uključujući i dobitnike Nobelove nagrade. Prof.dr. Primorac je među začetnicima uvođenja cjelovitog koncepta personalizirane (precizne) medicine u kliničku praksu. Američka akademije za forenzične znanosti, sa sjedištem u Colorado Springs-u, najprestižnija je svjetska organizacija iz područja forenzičkih znanosti, i broji više od 7000 članova koji dolaze iz 50 saveznih država SAD-a, Kanade te iz 74 pridruženih država svijeta. U radu Akademije sudjeluju djelatnici američke vojske, državnih policija, ministarstva pravosuđa, državnog odvjetništva, Federal Bureau of Investigation (FBI), The Drug Enforcement Administration (DEA), suci, odvjetnici te znanstvenici s vodećih američkih znanstvenih institucija i sveučilišta.

Slobodna Dalmacija

Slobodna Dalmacija  - PDF

Večerni list - PDF

Jutarnji list - PDF

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba