Izbornik
Centri izvrsnosti -> Liječenje pretilosti -> Pretilost

Pretilost

Kad ovisnost o hrani postane preveliki zalogaj, napravite prvi korak prema zdravijem stilu životu i unesite pozitivne promjene već sada!

Liječenje debljine

Sv. Katarina je prepoznala problem debljine i pokrenula novi centar u sklopu kojeg provodi personalizirano i učinkovito liječenje debljine. Centar za pretilost je namijenjen ne samo liječenju bolesnika s pretilošću, nego i s kardiološkom i metaboličkim bolestima te i osobama izloženim stresu i čimbenicima rizika koji nemaju razvijenu kardiovaskularnu bolest.

Najnovija izvješća Svjetske zdravstvene organizacije ukazuju na epidemijske razmjere pretilosti europske populacije te je utvrđeno da pretilost godišnje uzrokuje oko 200.000 slučajeva raka i 1.2 milijuna smrti. U cijeloj Europi 59% odraslih osoba ima prekomjernu tjelesnu težinu ili je pretilo, kao i 8% djece mlađe od pet godina. Prema izvješću predstavljenom na Europskom kongresu o pretilosti, prevalencija pretilosti u Europi veća je nego u bilo kojem drugom dijelu svijeta izuzev Amerike. Pretilost je povezana s nizom drugih bolesti, uključujući mišićno-koštane bolesti, dijabetes tipa 2, bolesti srca i najmanje 13 različitih vrsta raka. U izvješću Svjetske zdravstvene organizacije navodi se da višak tjelesnih masnoća dovodi do prerane smrti te čini vodeći čimbenik rizika za invalidnost. Uzroci pretilosti su složeniji od obične nezdrave prehrane i tjelesne neaktivnosti, a obuhvaćaju kompleksan sustav koji je etiološki uvjetovan čimbenicima iz okoliša i genetičkim faktorima.

Debljina je golemi globalni problem. Prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije više od 1.9 milijardi osoba starijih od osamnaest godina ima prekomjernu težinu, a 600.000.000 od njih je pretilo.

Pretilost je kompleksan medicinski problem, često udružen s hipertenzijom, srčanim problemima, dijabetesom, poremećajem disanja tijekom spavanja, depresijom, artritisom, itd. Kao posljedica svega navedenog razvija se kardiometabolički sindrom.

No, treba imati na umu da i mršavi ljudi mogu imati metabolički sindrom čime se dodatno komplicira dijagnostički i terapeutski pristup ovom kompleksnom sindromu.

Ishodište za pokretanje lanca patofizioloških promjena u organizmu koje su preduvjet za nastanak metaboličkog sindroma, leži u neučinkovitom inzulinu - inače najsnažnijem anaboličkom hormonu našeg organizma koji regulira metabolizam ugljikohidrata, masti i proteina.

Kompleksnost bolesnika oboljelog od predijabetesa, dijabetesa, poremećaja metabolizma, hiperlipidemije, hipertenzije, pretilosti te kardiovaskularnih bolesti diktira sveobuhvatni, multidisciplinarni i individualizirani pristup.

Specifičnost centra

  • Multidisciplinarni pristup
  • Personalizirani pristup
  • Nutrigenetička analiza

Tko su kandidati?

  • Osobe s prekomjernom tjelesnom težinom
  • Osobe s kardiovaskularnim bolestima
  • Osobe sa šećernom bolesti i inzulinskom rezistencijom
  • Osobe s metaboličkim sindromom
  • Osobe s hipertenzijom

U Sv. Katarini osiguravamo profesionalan i individualan pristup! Javite se s povjerenjem u naš Centar za pretilost!

Preuzmite kontrolu nad debljinom!

Važno je imati dobru liniju

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba