Izbornik

Doktor House u Zagrebu: što se sve može otkriti laboratorijskom dijagnostikom

Večernji list o uslugama testiranja i dijagnostike u našoj bolnici

Tekst iz Večernjeg lista prenosimo u cijelosti, a originalni članak možete naći na ovom linku: Večernji list

 

19. travnja 2019.

Doktor House u Zagrebu: Doznajte što sve možete otkriti laboratorijskom dijagnostikom


U trenutku kada se zdravlje osobe naruši, u cijelom procesu liječenja iznimno je važna uloga osoblja medicinsko laboratorijske dijagnostike koji pomažu u stvaranju točne slike stanja pacijenta.


 
Rijetko koja serija nas je prikovala uz male ekrane kao Dr. House i njegov tim liječnika koji su dijagnosticirali i liječili najkompliciranije primjere rijetkih bolesti. Od 2004. do 2012. svi smo znali što su autoimune bolesti, razliku između magnetske rezonance i CT-a te da nikada nije riječ o Lupusu. Osim fenomenalne glume Hugha Lauriea, serija nas je zadivila slučajevima dijagnostičke medicine u stilu Sherlocka Holmesa. A baš ta laboratorijska dijagnostika danas postaje sve bitnija i traženija.


Krajem 80ih i početkom 90ih godina, uz razvoj novih tehnologija i usavršavanja postojećih,  medicinsko laboratorijska dijagnostika postala je neizostavni dio moderne medicine i pristupa liječenju pacijenata.
U trenutku kada se zdravlje osobe naruši, u cijelom procesu liječenja iznimno je važna uloga osoblja medicinsko laboratorijske dijagnostike, koji svojim kvalitetno izvedenim pretragama, poput analiza različitih bioloških uzoraka, koristeći kemijske, biokemijske, molekularno biološke, imunološke, citološke i histološke metode, te stručnim interpretiranjem pomažu u stvaranju točne slike stanja pacijenta što u pravilu najčešće dovodi do bržeg i uspješnog ozdravljenja.


Iznimnom kvalitetom ističe se Specijalna bolnica za ortopediju, kirurgiju, internu medicinu, neurologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Sveta Katarina, centar izvrsnosti za suvremenu dijagnostiku, kirurgiju kralješnice s liječenjem boli i sportsku medicinu, članica prestižne obitelji The Leading Hospitals of The World. Veliki potencijal bolnice Sveta Katarina, prepoznala je i Europska Komisija dodijelivši njoj i tvrtki Genos 17 milijuna kuna nepovratnih sredstava iz EU fondova za projekt razvoja novih dijagnostičkih i terapeutskih postupaka kod bolesnika sa križoboljom, a u kojem sudjeluju i znanstvenici iz Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije, Nizozemske, Belgije i SAD-a.


Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a (State Department) bolnicu Sveta Katarina preporučuje američkim građanima koji se tijekom boravka zateknu u ovom dijelu Europe kao instituciju u kojoj se mogu obaviti dijagnostički i terapeutski postupci.


Centar za radiologiju Specijalne bolnice Sv. Katarina najveći je takav privatni centar u Hrvatskoj I širem okruženju, koji koristi vrhunsku tehnologiju pomoću koje pruža niz radioloških dijagnostičkih postupaka. Pristup pacijentu je individualan, a odabir radiološkog pregleda ovisi o kliničkom stanju pacijenta. Posebnost Centra za radiologiju je pružanje najvišeg standarda usluge u području ranog otkrivanja različitih bolesti današnjice.


SURADNJA S MAYO KLINIKOM
Specijalna bolnica Sveta Katarina i američka korporacija OneOme, osnovana od strane poznate američke Mayo Clinic, u strateškom partnerstvu provode inovativno farmakogenomsko testiranje pacijenata, kojem je konačni cilj smanjiti štetne učinke lijekova. Za razliku od tradicionalnog propisivanja lijeka na temelju pacijentove dobi i fizičkih karakteristika, propisivanje lijekova sukladno genskom profilu pacijenta može smanjiti vjerojatnost pojave štetnih i neželjenih učinaka, istodobno smanjujući vjerojatnost predoziranja lijekovima. U budućnosti, farmakogenomika će postati nezamjenjiva u biranju najboljeg mogućeg lijeka za pacijente, kao i doziranja. Tako će se istodobno umanjiti rizik popratnih pojava, predoziranja i nepovoljnih posljedica interakcije lijekova. U Sv. Katarini se ta testiranja provode za cijelu Europu, a pojedinačno testiranje daje rezultate već za 5-6 dana. Ovakav oblika farmakogenomskog testiranja pozicionira Hrvatsku u sam vrh izvrsnosti u području znanosti i zdravstva.

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba