Izbornik

Farmakogenetika - odabir optimalne terapije za pacijente

Veliki vodič za liječnike, pacijente i zdravstveno osoblje

Knjiga “Farmakogenetika u kliničkoj praksi: Iskustvo s 55 lijekova korištenih u kliničkoj praksi” jedinstvena je knjiga na tržištu, pisana na tri jezika (Hrvatski, Engleski i Njemački), a namijenjena je tržištu Hrvatske, EU i SAD-a. Urednici knjige su prof. dr. sc. Dragan Primorac i prof. dr. sc. prof. Wolfgang Hoppner, a u pisanju knjige je sudjelovalo 17 znanstvenika i liječnika.  Za svaki lijek, osim relevantnih gena odgovornih za učinke, navedene su i indikacija za primjenu i osnovni mehanizmi djelovanja. Osim toga, u knjizi se prikazuju genski polimorfizimi važni za analizu, indikacije za genetičko testiranje i preporuke vezano uz prilagodbu terapije rezultatima genske analize, sukladno preporukama Europskog Konzorcija za provedbu kliničke farmakogenetike.

O važnosti knjige za liječnike, pacijente i sve zdravstvene radnike, najbolje govore podatci koje je objavio vodeći američki medicinski časopis JAMA, a koji ističu da samo u SAD-u godišnje više od 2 milijuna hospitaliziranih bolesnika nakon uzimanja lijekova ima ozbiljne štetne učinke lijekova, dok njih 106.000 zbog štetnih učinaka lijekova umre.  O koliko značajnom problemu se radi najbolje govori podatak da u SAD-u zdravstveni sustav izdvaja 30 milijardi dolara godišnje za liječenje komplikacija uzrokovanih štetnim učincima lijekova. S druge strane, podatci za Europu pokazuju da se 7 do 13 % pacijenata prima u bolnicu zbog neželjenih reakcija na lijekove, a većina je tih učinaka mogla biti spriječena.

Knjigu je recenzirala grupa međunarodnih recenzenata iz Njemačke, SAD-a, Nizozemske i Hrvatske, a jedan od najvećih svjetskih autoriteta prof. dr. sc. Ron van Schaik, Predsjednik Europskog Konzorcija za provedbu kliničke farmakogenetike je u svojoj recenziji naveo „Uistinu izvrsna knjiga prof. dr. sc. Dragana Primorca i prof. dr. sc. Wolfganga Höppnera “Farmakogenetika u kliničkoj praksi” daje nam vrijedne informacije o kliničkoj primjeni farmakogenetike na jasan i razumljiv način. Specifične preporučene doze lijekova temeljene na genotipu prikazane su preglednim tablicama te čine ovu knjigu neizostavnim priručnikom za svakog zdravstvenog djelatnika koji želi postići optimalnu i sigurnu terapiju za sve svoje pacijente. Knjigu svakako preporučujem čitateljima!“


4.jpg

U Hrvatskoj se farmakogenetička testiranja već niz godina provode u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina, u suradnji s OneOme-om, „spin-off“ tvrtkom američke Mayo Clinic.

Objavljivanje knjige su realizirali Specijalna bolnica Sv. Katarina, International Society for Applied Biological Sciences i Hrvatska liječnička komora.

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba