Izbornik

Gđa Jadranka Primorac govori o privatnom zdravstvu u Republici Hrvatskoj

Privatni poduzetnici u zdravstvu su neiskorišteni potencijal koji investira značajna sredstva u vrhunsku suvremenu opremu, ljude i prostor.

U emisiji HRT-a "Poslovni plan” naša gđa Jadranka Primorac, članica Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina govorila je o privatnim poduzetnicima u zdravstvu kao neiskorištenom potencijalu koji investira značajna sredstva u vrhunsku suvremenu opremu, ljude i prostor, a građani RH trebaju imati jednako pravo i mogućnost liječenja putem „uputnice“ te odabira Ustanove bez obzira na vlasništvo.

Gđa Primorac ističe: „Na primjer, ako netko čeka u javnom sustavu, na neku zdravstvenu uslugu, duže od tri mjeseca, takvom pacijentu se za ostvarivanje zdravstvene zaštite treba izdati „vaučer“ s pravom da si sam izabere privatnu zdravstvenu ustanovu, kako bi pravovremeno ostvario svoju uslugu, ukoliko je to moguće, a moguće je u nizu zdravstvenih područja. Dugoročno da bi zdravstvena zaštita u HRj bila uspješna kao u razvijenim europskim zemljama, potrebno je uspostaviti ravnopravan položaj državnih i privatnih zdravstvenih ustanova, na način da svi koji žele mogu HZZO-u ponuditi svoje usluge, kako bi se svakom pacijentu omogućila dostupnost zdravstvene zaštite prema njihovom osobnom izboru.

Pacijentima nije bitno vlasništvo ustanove, već da svoju uslugu dobiju na vrijeme i onda kada im je potrebna!“

Mogućnosti privatnog sektora u Hrvatskoj su iznimno velike te je potrebno prepoznati privatni sektor kao dio rješenja, a ne kao dio problema u zdravstvenom sustavu.

Dakle, sve raspoložive resurse uvijek treba staviti u funkciju, a suradnjom s privatnim zdravstvom, javno zdravstvo dobiva kvalitetnu infrastrukturu bez dodatnih ulaganja, mogućnost racionalizacije troškova, poticaj za podizanje kvalitete usluge na razinu kakvu nudi privatni sektor te zaustavlja odljev liječnika i drugog zdravstvenog osoblja iz Hrvatske.

Više pogledajte u prilogu.

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba