Izbornik

Izv. prof. dr. sc. Damir Hudetz za RTL Sport otkrio kako dolazi do teških ozljeda nogometaša

Naš izv. prof. dr. sc. Damir Hudetz, specijalist ortopedije govorio o velikom porastu ozljeda prednjeg križnog ligamenta koljena kod nogometaša

Nogometnih natjecanja sve je više, kalendar je nemilosrdan, a vremena za oporavak sve je manje, što  znači - teške ozljede.

Izv. prof. dr. sc. Damir Hudetz, specijalist ortopedije i predstojnik Klinike za ortopediju Spacijalne bolnice Sv. Katarina za RTL Sport otkrio je zašto svjedočimo sve većem broju ozljeda prednjeg križnog ligamenta koljena kod nogometaša. Ivan Perišić, Mislav Oršić, Dario Melnjak, Marko Pjaca samo su neki od vrhunskih sportaša koji su morali operirati koljeno nakon ozljede prednjeg križnog ligamenta, a do potpunog oporavka nakon operacije potrebno je otprilike 6-9 mjeseci kako bi nogometaši bili ponovno potpuno spremni za treninge i natjecanja.

„Moderni gladijatori su zbog toga što se bore bespoštedno. I dalje ostavljaju srce na terenu, ali ponekad to nije biološki opravdano i ponekad biologija popušta, i to ponekad zapravo postaje sve češće. Tvrda podloga, to je jedan od čestih uzroka ozljeđivanja, umjetne podloge, umjetne kopačke koje omogućavaju bolje performanse, brže trčanje, ali zapravo nisu u skladu s našim osnovnim biomehaničkim kretanjem“, zaključio je izv. prof. dr. sc. Damir Hudetz.

Više pogledajte na danas.hr

Iz medija:

Net.hr

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba