Izbornik

Liječnici Sv. Katarine prikazali dostignuća u liječenju oštećenja hrskavičnog tkiva zgloba koljena

Znanstvenici i liječnici Specijalne bolnice Sv. Katarina prikazali su dostignuća u liječenju oštećenja hrskavičnog tkiva zgloba koljena primjenom mikrofragmentiranog masnog tkiva koje sadrži mezenhimalne matične stanice, pericite, endotelijalne progenitore itd.

Tijekom održavanja znanstvenog skupa Odbora za primijenjenu genomiku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, znanstvenici i liječnici Specijalne bolnice Sv. Katarina prikazali su dostignuća u liječenju oštećenja hrskavičnog tkiva zgloba koljena primjenom mikrofragmentiranog masnog tkiva koje sadrži mezenhimalne matične stanice, pericite, endotelijalne progenitore itd.

Osteoartritis (OA) jest degenerativna bolest zglobova u čijoj podlozi glavnu ulogu ima oštećenje zglobne hrskavice. Ova je bolest iznimno važna s obzirom na to da je jedan od vodećih uzroka invalidnosti u modernom svijetu. Liječenje OA dugo se vremena temeljilo isključivo na ublažavanja boli i u najtežim slučajevima ugradnjom totalne endoproteze. Nove spoznaje idu u prilog velikom napretku na polju tkivnog inženjeringa i regenerativne medicine, a jedna od metoda koja je u središtu interesa jest i primjena matičnih stanica u liječenju OA. Riječ je o stanicama koje imaju sposobnost diferencijacije u specijalizirane stanice, a od posebnog su interesa mezenhimalne matične stanice (MSC).

U ovom poglavlju se opisuju iskustva liječnika Specijalne bolnice Sv. Katarina u liječenju OA transplantacijom vlastitog mikrofragmentiranog masnog tkiva koje sadržava stromalnu vaskularnu frakciju (SVF). Stromalna vaskularna frakcija opisuje se kao tkivo u kojemu su sve stanice u svojem prirodnom okruženju, bez dodatne biokemijske manipulacije, a obiluje brojnim stanicama, uključujući i MSC, pericite, endotelne progenitorske stanice, limfocite T, limfocite B, mastocite, makrofage i dr.

Rezultati našeg istraživanja sugeriraju da primjena autolognog mikrofragmentiranog masnog tkiva sa stromalnom vaskularnom frakcijom kod pacijenata s OA povećava količinu temeljnih proteina hrskavice (glikozaminoglikana) u hijalinoj hrskavici, što prati smanjenje boli te poboljšanje pokretljivosti promatranih pacijenata. Ovi rezultati predstavljaju goleme iskorake u medicini te postavljaju potpuno novu paradigmu u liječenju pacijenata s OA.

Molekularnia genetika - novosti u dijagnostici i terapiji.PDF

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba