Izbornik

Medicinska genetika – novi program specijalizacije u Hrvatskoj

Medicinska genetika prvi je takav program specijalizacije u Hrvatskoj, a započinje na jesen s otvorenih 30 mjesta.

Petogodišnja specijalizacija iz medicinske genetike novi je program specijalizacije koji počinje na jesen, a za koji će se specijalizanti educirati na više mjesta: KBC Zagreb, KBC Rijeka, KBC Split i KBC Osijek te na KB Sveti Duh, Klinici za dječje bolesti Zagreb i Specijalnoj bolnici Sv. Katarina. Osim navedenih, specijalizacija će se dijelom provoditi i u nekim od vodećih svjetskih institucija iz područja medicinske genetike. Uvođenjem ovog novog programa specijalizacije, Hrvatska se priključuje svim ostalim članicama EU gdje navedena specijalizacija već postoji.

„Zahvaljujući uvođenju medicinske genetike u Hrvatsku, nedavno smo ušli u članstvo Europske udruge liječnika specijalista – Sekcije iz medicinske genetike (UEMS), s ciljem potpunog usklađivanja edukacije iz medicinske genetike svih država članica EU. S druge strane, svjesni činjenice o golemom utjecaju medicinske genetike na razvoj medicine, u SAD-u se specijalizacija iz medicinske genetike provodi na najelitnijim institucijama poput Mayo Clinic, Sveučilištima Stanford, Johns Hopkins, Harvard, Yale, UPenn…“, istaknuo je prof. dr. sc. Dragan Primorac, predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina.

Preduvjet za liječenje svake bolesti je razumijevanje mehanizma njezina nastanka, posebice na molekularnoj razini, pri čemu je uloga medicinske genetike nezaobilazna. Personalizirana medicina ne postoji bez medicinske genetike, već je cijeli koncept personalizirane medicine "Prava terapija za pravog pacijenta u pravo vrijeme" zasnovan upravo na medicinskoj genetici. Istodobno, golemi iskoraci u području znanosti medicinsku genetiku interdisciplinarno integriraju u sva područja kliničke medicine pa tako ona ima izuzetno važnu ulogu i u području preventivne medicine, farmakogenomskog testiranja, onkološkoj dijagnostici i optimizaciji terapije u onkoloških bolesnika, nutrigenetici te u brojnim drugim područjima. Osim toga, uvođenjem specijalističkog usavršavanja iz medicinske genetike omogućit će se sustavna edukacija liječnika te znatno unaprijediti dijagnostika i liječenje oboljelih od rijetkih nasljednih bolesti.

Iz medija:

Vecernji.hr

Večernji list

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba