Izbornik

Naš dr. Petar Brlek prvi je specijalizant iz medicinske genetike u Republici Hrvatskoj

Povijesni iskorak hrvatske medicine: odobrena je prva specijalizacija iz medicinske genetike, a prvi specijalizant je dr. Petar Brlek, djelatnik Sv. Katarine

Ministarstvo zdravstva RH odobrilo je prvu specijalizaciju iz medicinske genetike u Republici Hrvatskoj, a prvi specijalizant je naš djelatnik Petar Brlek, dr. med.

S obzirom na ključnu ulogu medicinske genetike u razvoju personalizirane (precizne) medicine te na činjenicu da ne postoji područje medicinske djelatnosti koje u svoj rad, bilo u svrhu dijagnostike ili liječenja, ne integrira postojeća znanja iz genetike, uvođenje ove specijalizacije povijesni je iskorak u razvoju zdravstvene struke u Republici Hrvatskoj.

Hrvatsko društvo za humanu genetiku, koje vodi prof. dr. sc. Dragan Primorac, istodobno je napravilo još jedan iskorak: program edukacije iz medicinske genetike u cijelosti je harmoniziran s onim u EU, čime smo i službeno ušli u European Union of Medical Specialities - Section of medical genetics (UEMS).

Potporu nastojanjima za uvođenje specijalizacije medicinske genetike dali su Ministarstvo zdravstva RH, Hrvatski liječnički zbor, Hrvatska liječnička komora i brojne udruge pacijenata.

Specijalizacija iz medicinske genetike moći će se obaviti u zdravstvenim institucijama koji su dobile ovlaštenja Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, a to su: KBC Rebro, KB Sveti Duh, KBC Osijek,  Klinika za dječje bolesti Zagreb, KBC Split i Specijalna bolnica Sv. Katarina.

Iskrene čestitke našem dr. Petru Brleku. 😊

Iz medija:
evarazdin.hr
varazdinske-vijesti.hr
zagorje-international.hr
regionalni.com

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba