Izbornik

Naša dr. med. Ana Dimova u intervjuu za portal ŽENIAL.hr

U intervjuu s našom dr. med. Anom Dimovom, za portal ŽENIAL.hr, pročitajte o uzrocima sve češće pojave analne fisure te koje su metode liječenja.

Dr. med. Ana Dimova, specijalist opće kirurgije i subspecijalist digestivne/abdominalne kirurgije, uže područje interesa joj je koloproktološka kirurgija s naglaskom na onkološku i uže proktološku patologiju. Ima bogato iskustvo u okvirima jednodnevne kirurgije u sklopu koje obavlja veliku većinu proktoloških i operacija ingvinalne/pupčane/epigastričn hernije.


Za portal ŽENIAL.hr objasnila je zašto dolazi do sve češće pojave akutnih ranica, odnosno fisura, pružajući detaljan uvid u kompleksne mehanizme koji stoje iza ove problematike.

Naglasak stavlja na novu terapijsku metodu tj. primjenu regenerativne medicine u liječenju analnih fisura: „Osobito je zanimljiva nova terapijska metoda – primjena plazme obogaćene trombocitima. Dokazano je da umanjuje bolnost kod pacijenata, a i pospješuje cijeljenje, sve uz rizike komplikacija značajno manjih stopa nego u svim kirurškim popravcima.“

Za kraj naglašava: „Iako je riječ o naizgled banalnoj „ranici“, razina boli i narušavanje kvalitete života koje pacijenti trpe su znatni. Stoga je važno na vrijeme prepoznati simptome i otkloniti sumnju na druge moguće uzroke simptomatologije, kao i krenuti s adekvatnim terapijskim pristupom, uzimajući u obzir specifičnu situaciju svakog pojedinog pacijenta.“

Cijeli članak pročitajte na zenial.hr

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba