Izbornik

Značajni znanstveni iskorak - objavljeno poglavlje o farmakogenomici anestetika u knjizi Personalized Medicine in Anesthesia, Pain and Perioperative Medicine u nakladništvu Springera

Liječnički tim Specijalne bolnice Sv. Katarina objavio je poglavlje o farmakogenomici anestetika u knjizi "Personalized Medicine in Anesthesia, Pain and Perioperative Medicine" (Personalizirana medicina u anesteziji, boli i perioperativnoj medicini) u nakladništvu vodećeg svjetskog izdavača-Springera. Urednik knjige je prof.dr. Ali Dabbagh. U poglavlju su iznijeli najnovije spoznaje o utjecaju genetskih polimorfizama na djelovanje najčešće korištenih anestetika te drugih lijekova koji se koriste u pred- i postoperacijskom razdoblju. Posebna nam je čast što su naši liječnici sudjelovali u pisanju ove knjige koja obuhvaća najnovije spoznaje iz anesteziologije te definira budućnost medicine kroz integrativni pristup bolesniku načelima personalizirane medicine.

Perioperativno razdoblje jedno je od najosjetljivijih u medicini, u kojem je važno znati i najmanju pojedinost o pacijentu/ici koji se sprema na operativni zahvat uključujući: životne navike, popratne kronične bolesti, lijekove u kroničnoj terapiji te u budućnosti i genetski zapis.

Proaktivnim  farmakogenomskim testiranjem može se značajno smanjiti mogućnost nedjelovanja lijekova ili pojave njihovih nuspojava, čime se pacijentu osigurava značajno sigurniji tijek liječenja. Nakon što se osoba jednom testira, rezultati ostaju dostupni pacijentu za cijeli život. Dodatna vrijednost farmakogenomskog testiranja leži u smanjenju troškova liječenja koji nastaju kao posljedica nuspojava lijekova, a prema podatcima iz SAD-a dosežu do 30 milijardi dolara godišnje.

Farmakogenomika je jedan od temeljnih stupova na kojima se zasniva medicina 21. stoljeća, a Specijalna bolnica Sv. Katarina prepoznata je kao pionir kliničke implementacije farmakogenomskog testiranja u Europi. Stoga ne čudi kako su naši liječnici pozvani da svojim znanjem i iskustvom sudjeluju u pisanju najrelevantnijih znanstvenih radova i poglavlja.

Bach-Rojecky L, Čutura T, Lozić M, Husedžinović Kliškinjić I, Matišić V, Primorac D. Personalized Anesthetic Pharmacology. In: Personalized Medicine in Anesthesia, Pain and Perioperative Medicine (Editor: Ali Dabbagh). Springer Nature Switzerland, Switzerland, 2021. doi:10.1007/978-3-030-53525-4_3

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba