Izbornik

Posjet predstavnica Udruge žena oboljelih i liječenih od raka „SVE za NJU“

Bolnica Sv. Katarina podržava nastojanja da se osiguraju uvjeti za proširenje opsega testiranja gena povezanih s povećanim rizikom za nastanak karcinoma.

Predstavnice Udruge žena oboljelih i liječenih od raka „SVE za NJU“ Ljiljana Vukota, glavna tajnica te Maja Erceg Tušek bile su na sastanku u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina gdje ih je primio prof. dr. sc. Dragan Primorac, predsjednik Upravnog vijeća bolnice sa suradnicima dr. Petrom Brlekom, specijalizantom medicinske genetike, doc. dr. sc. Vedranom Škaro i doc. dr. sc. Petrom Projićem.

Razgovaralo se o ulozi i važnosti genetičkog testiranja sada i u budućnosti za liječenje i prevenciju zloćudnih bolesti. Također se razgovaralo o nastojanjima da se osiguraju uvjeti za proširenje opsega testiranja gena povezanih s povećanim rizikom za nastanak karcinoma, uključujući testiranje gena BRCA1 te BRCA2.

„Zahvaljujemo se na srdačnom prijemu i otvorenoj razmjeni mišljenja. Dakako da je svaka podrška dobrodošla, a osobito kad dolazi od uglednih stručnjaka, a ovaj put vodećih genetičara, točnije predsjednika Hrvatskog društva za humanu genetiku te Hrvatskog društva za personaliziranu (preciznu) medicinu. Genetika zauzima ključno mjesto u modernoj medicini te smo dobili potvrdu i podršku u zagovaranju preventivnog genetičkog testiranja u svrhu rane detekcije i prevencije onkoloških bolesti, što nama kao Udruzi predstavlja snažan vjetar u leđa. “, napomenula je gđa Ljiljana Vukota.

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba