Izbornik

Jednostavnim i pouzdanim testom saznajte postoje li u vašem organizmu antitijela na virus SARS-CoV-2!

Serološke pretrage za dokaz antitijela na SARS-CoV-2

Serološkim testiranjem se utvrđuje prisustvo specifičnih antitijela na virus SARS-CoV-2 a prema svim dosadašnjim spoznajama prisustvo antitijela klase IgG na virus SARS-CoV-2 govori u prilog da je osoba preboljela COVID-19 ili je bila u kontaktu sa zaraženom osobom odnosno da je razvila antitijela nakon cijepljenja. U našem rutinskom radu  odlučili smo se za serološka testiranja kojim se utvrđuje prisutnost antitijela klase IgG na virus SARS-CoV-2 uporabom najnaprednije metodologije  ELISA (engl. Enzyme Linked Immunosorbent Assay).

Osjetljivost testa (utvrđivanje stvarno bolesnih) kojeg koristimo u našoj instituciji, EUROIMMUN Anti-SARS-CoV-2 ELISA  IgG, je 96,7 %, dok je specifičnost testa (utvrđivanja stvarno zdravih) 97,2%. Ove iznimno visoke vrijednosti govore o pouzdanosti metodologije i testiranja (1).

Kako bismo povećali osjetljivost testa, u našoj rutinskoj dijagnostici istodobno utvrđujemo postojanje dvije vrste antitijela klase IgG na SARS-CoV-2: ona koja se razvijaju na S protein (IgG S) te ona koja se razvijaju na nukleokapsidini protein virusa SARS-CoV-2 (IgG NCP).

Serološko testiranje metodom ELISA  je najbolji mogući izbor jer u usporedbi s brzim imunokromatografskim testovima (LFIA), metoda ELISA ima bolju osjetljivost, specifičnost i pozitivnu prediktivnu vrijednost (udio ispravno pozitivnih nalaza u svim pozitivnim nalazima)  te mogućnost dobivanja kvantitativnog (brojčanog) rezultata za analizirana antitijela. Nadalje, metodom ELISA detektiraju se antitijela klase IgG na S protein i na nukleokapsidni protein virusa dok se kemiluminiscentnim metodama (CLIA) najčešće detektiraju antitijela klase IgG usmjerena samo na jedan protein virusa SARS-CoV-2 (S ili nukleokapsidni protein).

KOME JE TEST NAMIJENJEN?

Jedini način kojim se može utvrditi je li osoba nakon kontakta s virusom SARS-CoV-2 razvila specifična antitijela je serološko testiranje. Navedena antitijela proizvode B stanice adaptivnog imunološkog sustava, a posljednji znanstveni rezultati ističu da se antitijela klase IgG pojavljuju u većini ispitanika dva tjedna nakon infekcije te ostaju prisutna u krvi (2).

Osim toga, u određenom broju slučajeva, posebice u kasnoj fazi razvoja Covid-19 kad PCR metodologija zbog nepostojanja dovoljnog broja kopija SARS-CoV-2 virusa nije dostatna za potvrdu dijagnoze, serološka dijagnostika ostaje kao metoda izbora.

Ukoliko želite doznati jeste li preboljeli COVID-19 ili ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom, serološkim testiranjem utvrđujemo postojanje antitijela klase IgG koja su usmjerena na S protein (IgG S) i na nukleokapsidni protein (IgG NCP). Iznost testa je 350, 00 kn.

Ako želite doznati razinu Vaših antitijela nakon cijepljenja, serološkim testiranjem utvrdit ćemo postojanje i razinu antitijela klase IgG na S protein (IgG S). Iznos testiranja je 350, 00 kn.

KAKO SE PROVODI TESTIRANJE?

Testiranje se provodi iz uzorka venske periferne krvi. Pacijent treba biti natašte.

GDJE SE TESTIRATI?

Testiranje se može obaviti u našem specijalističkom medicinsko-biokemijskom laboratoriju (Trpinjska 7), uz obveznu prethodnu najavu!

FB 1200x628px tablica.jpg

Reference:

1. Meyer et al. Validation of a commercially available SARS-CoV-2 serological Immunoassay. Preprint medRxiv. 2020.

2. Padoan et al. IgA-Ab response to spike glycoprotein of SARS-CoV-2 in patients with COVID-19: A longitudinal study. Clin Chim Acta. 2020 Apr 25;507:164-166. doi:10.1016/j.cca.2020.04.026.

Javite nam se i dogovorite pregled!

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba
Dogovorite pregled