Izbornik

Precizno, personalizirano i ciljano propisivanje lijekova

Prof.dr.sc. Primorac za Večernji list o farmakogenomici i personaliziranoj medicini

Prof. dr. sc. Dragan Primorac u intervjuu za Večernji list govori na temu personalizirane medicine i projekta farmakogenomike koju je Specijalna bolnica Sv. Katarina započela s američkim kolegama iz OneOme „spin off“ tvrtke vodeće američke bolnice Mayo Clinic prije nekoliko godina. Tim znanstvenika i liječnika predvođenih prof. dr. sc. Draganom Primorcem među prvima u svijetu sustavno uvodi integrirani koncept personalizirane medicine u kliničku praksu.

Farmakogenomika, koja analizira istodobno niz gena pa i čitavog genoma, proučava vezu između genetičke predispozicije nekog pojedinca i njegove reakcije na lijek ili strani spoj. Ona pomaže razumijevanju zašto neke osobe odgovaraju na lijekove, a druge ne, zašto neke osobe trebaju više ili niže doze lijeka za postizanje optimalnoga terapijskog odgovora, a može upozoriti i na pacijente koji neće odgovoriti na terapiju, odnosno, na one u kojih se mogu pojaviti toksične nuspojave.

„Moj je cilj, a i cilj drugih kolega koji razvijaju koncept personalizirane medicine, farmakogenomsko testiranje učiniti dostupno svima. Samo je pitanje vremena kad ćemo pokrenuti izradu svojevrsne „farmakogenetske osobne iskaznice“ koja bi svakom liječniku omogućila optimizaciju liječenja pacijenata te dala uvid u individualno predviđanje odgovora na terapiju. Želja mi je da Hrvatska bude predvodnik tih procesa“, istaknuo je prof. dr. sc. Dragan Primorac.

Linkovi:

https://www.vecernji.hr/techsci/izraelski-i-hrvatski-znanstvenici-istodobno-utvrdili-mogucu-prekretnicu-u-lijecenu-oboljelih-od-covid-19-1516159?fbclid=IwAR1UxGgIWmnGMDZXSEzTqu_XUBYDRVMAQHSxWBRqsd583D0lx6KC6N_ENxE

https://avaz.ba/region/hrvatska/674619/izraelski-i-hrvatski-strucnjaci-utvrdili-mogucu-prekretnicu-u-lijecenju-oboljelih-od-koronavirusa

http://www.b92.net/zdravlje/vesti.php?yyyy=2021&mm=08&dd=19&nav_id=1908657

Više pročitajte u PDF-u pod Dokumenti.

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba