Izbornik

Predstavljanje rezultata nekoliko kliničkih istraživanja provedenih u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina

Tijekom kongresa Nobelovaca u Splitu predstavljeni su rezultati liječenja pacijenata s osteoartritisom.

Tijekom 13. ISABS kongresa održanog u Splitu od 17. do 20. lipnja u organizaciji Mayo Clinic, Specijalne bolnice Sv. Katarina i International Society for Applied Biological Sciences, prof. dr. Dragan Primorac je predstavio rezultate nekoliko kliničkih istraživanja provedenih u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina. Istraživanje prikazuje rezultate liječenja pacijenata s osteoartritisom intraartikularnom injekcijom autolognog mikrofragmentiranog masnog tkiva (MFAT) koja sadrži mezenhimne stromalne stanice, pericite, progenitore endotelnih stanica, zrele endotelne stanice, itd. 

427643608_120211186179350518_3319771474420466535_n.jpg

Do sada je objavljeno više od 20 znanstvenih članaka i poglavlja u knjigama koji jasno pokazuju da intraartikularna aplikacija autolognog mikrofragmentiranog masnog tkiva povećava razinu glikozaminoglikana (GAG) u hijalinoj hrskavici (mjereno dGEMRIC-om), što je u skladu sa značajnim smanjenjem razine boli (mjereno VAS-om). Istodobno, standardni ortopedski upitnici (WOMAC, KOOS),  potvrdili su statistički značajno poboljšanje kliničkog statusa promatranih pacijenata u odnosu na početne rezultate. Važno je istaknuti da je ispravna indikacija ključna za uspjeh ove izvrsne metode liječenja oštećenja zglobne hrskavice.

Tim Specijalne bolnice Sv. Katarina jedan je od europskih lidera personalizirane regenerativne medicine, uključujući i postupak aplikacije mezenhimalnih matičnih stanica.

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba