Izbornik

Prestižna izdavačka kuća Springer Nature objavila knjigu „Farmakogenomika u kliničkoj praksi“

Predstavljena najsveobuhvatnija knjiga farmakogenomike prof. dr. Dragana Primorca i suradnika, djelo koje pruža duboke uvide u svijet farmakogenomike.

Knjiga Farmakogenomika u kliničkoj praksi, objavljena od strane renomirane izdavačke kuće u svijetu znanosti - Springer Nature, predstavlja najnovije spoznaje u području farmakogenomike, detaljno istražujući kako genetski faktori utječu na individualne odgovore kod terapije lijekovima. Knjiga postaje ključan resurs za stručnjake u medicinskoj zajednici. Sadrži važne informacije koje će pomoći u prilagođavanju terapije prema genetskim karakteristikama svakog pacijenta, unapređujući tako pristup personalizirane medicine. Farmakogenomika u kliničkoj praksi predstavlja najsveobuhvatniju knjigu koja predstavlja ključna područja personalizirane medicine.

Predstavljanjem ove knjige, znanstvena zajednica šalje izuzetno snažnu poruku, s naglaskom jačim nego ikada prije, o važnosti farmakogenomike i potrebi za njezinim implementiranjem u kliničku praksu.

Znanstvenici iz Specijalne bolnice Sv. Katarina, predvođeni prof. dr. Draganom Primorcem, ostvarili su značajan napredak u integraciji farmakogenomike u kliničku praksu prije nekoliko godina. U partnerstvu s američkom tvrtkom OneOme, čiji je suosnivač ugledna Mayo klinika, implementirali su najkompleksniji farmakogenetički test. Ovaj test analizira 27 gena i 111 pripadajućih polimorfizama odgovornih za metabolizam, obuhvaćajući više od 350 lijekova, integrirajući ih u svakodnevnu rutinu kliničke prakse.

Farmakogenomika je postala nezaobilazna sastavnica personalizirane medicine s ciljem optimizacije liječenja svakog pacijenta. U doba cjelogenomske analize, naš konačan cilj je svakoj osobi omogućiti izradu farmakogenomskog profila, čime bi se napravio golemi iskorak u sprječavanju štetnih učinaka lijekova na zdravlje pacijenta", izjavio je prof. Primorac.

U suradnji s prof. dr. Draganom Primorcem, koji je ne samo urednik već i autor čak 12 poglavlja u ovoj knjizi, urednička uloga je dodijeljena i njegovim kolegama prof. dr. Wolfgangom Höppnerom i prof. dr. Lidijom Bach-Rojecky. Knjiga koja obuhvaća ukupno 25 poglavlja, rezultat je 32 autora iz različitih dijelova svijeta, uključujući SAD, Kanadu, Njemačku, Nizozemsku, Indiju, Rumunjsku i Hrvatsku.

Unutar ove impresivne kolekcije autora, uz prof. Primorca ističu se neki od najpoznatijih svjetskih stručnjaka u području farmakogenomike. Među njima su prof. dr. Ron H.N. van Schaik, predsjednik Europskog konzorcija za provedbu kliničke farmakogenetike (Erasmus MC University Medical Hospital) te prof. dr. Adrijana Kekić s Mayo Clinic. Ova knjiga predstavlja doprinos stručnjaka iz cijelog svijeta, čime se postiže visoka razina stručnosti u svijetu farmakogenomike.

Na linku pogledajte koja poglavlja su obuhvaćena te što ona sadrže.

Iz medija:

Jutarnji.hr

Večernji.hr

Dalmatinskiportal.hr

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba