Izbornik

Primjena mezenhimnih matičnih stanica u ginekologiji

Liječnici Specijalne bolnice Sv. Katarina su objavili još jedan znanstveni rad u časopisu „Journal of personalized medicine“.

Specijalna bolnica Sv. Katarina, među prvim je zdravstvenim institucijama u svijetu uvela sustavno liječenje i praćenje oboljelih od osteoartritisa i osoba s oštećenom zglobnom hrskavicom, autolognim mikrofragmentiranim masnim tkivom (MFAT) koje sadrži mezenhimne matične stanice. Liječnici naše bolnice upravo su objavili u znanstvenom časopisu „Journal of personalized medicine“, pregledni članak o mogućoj primjeni mezenhimnih matičnih stanica (MSC) u ginekologiji.

U radu su prikazani objedinjeni rezultati niza znanstvenih radova iz ovog područja iz čega je razvidan golemi potencijal MSC u liječenju ginekoloških stanja za koje do sada nije postojala učinkovita terapija. Neka od tih stanja su: genitourinarni sindrom u menopauzi, Ashermanov sindrom, prijevremena menopauza ili prijevremena insuficijencija (smanjena funkcija) jajnika, neplodnost povezana sa svim navedenim, lichen sclerosus, rektovaginalne fistule i policistični jajnici.

Uz to ističe se i značajan potencijal MSC na poticanje endometrija (sluznice maternice) na veću uspješnost implantacije embrija. Naši znanstvenici i liječnici će u narednom periodu s posebnom pažnjom, a sukladno dobroj medicinskoj praksi, snažno razvijati sveobuhvatne metode i postupke regenerativne medicine, a među njima poseban naglasak će se staviti na područje ginekoloških oboljenja.

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba