Izbornik

Prof. dr. sc. Dragan Primorac u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju

Uvođenje specijalizacije iz medicinske genetike povijesni je iskorak u razvoju kliničke genetike u Republici Hrvatskoj

Na jesen u zdravstvenim institucijama u Hrvatskoj po prvi puta kreće program specijalizacije iz medicinske genetike, a za koji će biti otvoreno 30 mjesta. Specijalizanti iz medicinske genetike moći će se educirati u zdravstvenim institucijama koje su dobile ovlaštenje Ministarstva zdravstva RH: KBC Zagreb (Rebro), KBC Osijek, Klinika za dječje bolesti Zagreb, KCB Split, KB Sveti Duh, KBC Rijeka te Specijalna bolnica Sv. Katarina. Osim toga, dio programa specijalizanti će provesti i u nekima od vodećih svjetskih institucija iz područja medicinske genetike.

 „Uvođenje specijalizacije iz medicinske genetike povijesni je iskorak u razvoju kliničke genetike u Republici Hrvatskoj, što nas stavlja uz bok najrazvijenijim državama svijeta u kojima je specijalizacija već uspostavljena kao standard“, istaknuo je prof. dr. sc. Dragan Primorac.

Nadalje, prof. dr. sc. Primorac u intervjuu govori i o jednom od najznačajnijih projekata u medicini – analizi cijelog ljudskog genoma u kliničkoj praksi – kojeg u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina pokreće u suradnji s američkim kolegama. Poznavanje cijelog ljudskog genoma pretpostavka je za razvoj cjelovitog koncepta personalizirane medicine.

 „Ulaskom naš i naših partnera u rutinsku analizu cijelog genoma otvaramo jedno potpuno novo područje medicine, za koje pretpostavljamo da će dati brojne odgovore vezano uz molekularne mehanizme nastanka bolesti. S druge strane, cilj nam je da rezultate cjelogenomskog sekvenciranja integriramo u rutinsku kliničku praksu s ciljem prevencije nastanka bolesti, ranog otkrivanja bolesti, ali i praćenja učinaka liječenja“, navodi prof. dr. sc. Primorac.

U prosincu 2022. godine, Specijalnoj bolnici Sv. Katarina dodijeljena najznačajnija svjetska akreditacija u području zdravstva „Gold Seal of Approval®”, od strane vodeće svjetske akreditacijske institucije u području zdravstva Joint Commission International (JCI), čime je Sv. Katarina postala prva hrvatska zdravstvena institucija koju je JCI akreditirao i utvrdio da radi sukladno najizvrsnijim svjetskim zdravstvenim standardima, kako u pružanju zdravstvene skrbi, tako i u području sigurnosti pacijenata. „Budući da se radi o akreditaciji koja se provodi u najrazvijenijim državama svijeta popust SAD-a, JCI akreditacija temelj je stjecanja povjerenja u neku zdravstvenu instituciju i ključan čimbenik u razvoju zdravstvenog turizma, jer pacijentima iz inozemstva jamči izvrsnost u radu i sigurnost tijekom provođenja medicinskih procedura“, naglasio je tijekom intervjua profesor Primorac.

Prof. dr. sc. Primorac dotaknuo se i suradnje Specijalne bolnice Sv. Katarina s UPMC-om na razvoju i primjeni koncepta personalizirane medicine u kliničkoj praksi. UPMC je najveći akademski medicinski centar u SAD-u i institucija od nacionalnog značaja SAD-a, zbog čega je ova suradnja golemi iskorak za cijelo hrvatsko zdravstvo kao njegovo globalno pozicioniranje.

Tijekom intervjua profesor Primorac ujedno je najavio da će se iduće godine od 17. do 22. lipnja u Splitu ponovno održati jedan od najznačajnijih svjetskih znanstvenih događaja u čijem radu sudjeluje niz dobitnika Nobelove nagrade: „Znanstveni kongresi koje organizira ISABS u suradnji s vodećom američkom zdravstvenom institucijom Mayo Clinic i Specijalnom bolnicom Sv. Katarina jedan su od najvećih svjetskih znanstvenih brendova iz područja personalizirane medicine te forenzičke i antropološke genetike. U radu dosadašnjih kongresa sudjelovalo je sedam dobitnika Nobelove nagrade te više od 6000 znanstvenika i 800-tinjak pozvanih predavača, ukupno iz 78 država, što je Republiku Hrvatsku odredilo kao jednu od najznačajnijih destinacija iz područja znanosti, zdravstva i inovacija“.

Više o novom programu specijalizacije iz medicinske genetike, analizi cijelog ljudskog genoma u kliničkoj praksi, jednom od najznačajnijih znanstvenih kongresa kojeg organizira ISABS u suradnji s Mayo Clinic i Specijalnom bolnicom Sv. Katarina, o suradnji Sv. Katarine s UPMC-om, najznačajnijoj svjetskoj akreditaciji u području zdravstva „Gold Seal of Approval®” koja je dodijeljena Sv. Katarini, kao i o drugim aktualnim temama vezanim uz Specijalnu bolnicu Sv. Katarina te znanstveni i profesionalni rad prof. dr. sc. Dragana Primorca, predsjednika Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina pročitajte u  intervjuu za Slobodnu Dalmaciju.

Fotografija: Matija Djanješić

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba