Izbornik

S radom krenuo Centar za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma pod vodstvom prof. dr. sc. Velimira Božikova

Otvoren novi centar u našoj bolnici

Specijalna bolnica Sv. Katarina pokrenula je Centar za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma pod vodstvom prof. dr. sc. Velimira Božikova, specijalista interne medicine, subspecijalista endokrinologije i dijabetologije.  Prof. Božikov je  afirmirani stručnjak  u području dijabetologije i endokrinologije s 40-godišnjim kliničkim iskustvom te međunarodnom reputacijom.

Redoviti je profesor u trajnom zvanju za predmet interna medicina Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i nekadašnji ravnatelj Kliničke bolnice „Dubrava“ (1995.-2001.) te dugogodišnji predstojnik Klinike za unutarnje bolesti u istoj kliničkoj bolnici (1995.-2003. i 2005.-2012.).Radio je dulje od dva desetljeća u vodećoj ustanovi za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Zavodu „Vuk Vrhovac“.

Posebno se bavio istraživanjem somatostatina i njegove uloge u šećernoj bolesti, te istraživanjem komplikacija šećerne bolesti, osobito dijabetičkog stopala, oksidacijskog stresa i kardiovaskularnih komplikacija. Stručno se usavršavao boravcima u Sveučilišnoj klinici u Beču u Austriji, Hamburgu u Njemačkoj i Lundu u Švedskoj, a godinu dana je radio u Republici Malti kao konzultant za dijabetes u okviru projekta organizacije dijabetološke zdravstvene zaštite kojeg je za Svjetsku zdravstvenu organizaciju provodio Zavod „Vuk Vrhovac“.

Profesor Božikov objavio je više od 200 znanstvenih i stručnih radova uključujući poglavlja u šest udžbenika među kojima su udžbenici iz Interne medicine, Patofiziologije i Dijabetičkog stopala. Uredio je hrvatsko izdanje udžbenika Klinička farmacija i terapija. Član je mnogih domaćih i međunarodnih medicinskih i akademskih društava među kojima i Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma Hrvatskog liječničkog zbora i European Association for the Study of Diabetes (EASD). Bio je predsjednik Hrvatskog endokrinološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora. Dolazak prof Božikova u našu bolnicu novi je iskorak u sustavnom podizanju izvrsnosti.

 

Naruči se

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba