Izbornik

Specijalizacija iz medicinske genetike

Održana je konferencija o budućnosti hrvatske medicine - medicinskoj genetici i personaliziranoj medicini te modernoj molekularnoj dijagnostici.

13. lipnja 2022. godine u prostorijama hotela Esplanade je održana konferencija o budućnosti hrvatske medicine - medicinskoj genetici i personaliziranoj medicini te modernoj molekularnoj dijagnostici, od izuzetne važnosti za liječenje pacijenata s rijetkim i nasljednim bolestima i sindromima te brojnim drugim poremećajima koji zahtijevaju ciljanu terapiju.

Novu specijalizaciju predstavio je predsjednik Hrvatskog društva za humanu genetiku prof. dr. sc. Dragan Primorac, specijalist pedijatrije, subspecijalist medicinske genetike. Pokretanje specijalizacije službeno je zatraženo još 2010. godine u mandatu bivše predsjednice Hrvatskog društva za humanu genetiku prof. dr. sc. Ingeborg Barišić, specijalistice pedijatrije, subspecijalistice medicinske genetike. Od pokretanje inicijative u Ministarstva zdravstva izmijenilo se čak 5 ministara kako bi se donijela ova odluka.

Događaj su uveličali predstavnici hrvatskih saveza i udruga za pacijente oboljele od genetskih bolesti: gđa Sara Bajlo iz Saveza za rijetke bolesti, gđa Natalija Belošević iz Hrvatske zajednice za Down sindrom te gđa Andreja Popijač Cestar iz Hrvatske udruge oboljelih od cistične fibroze koji su podržali inicijativu uvođenja nove specijalizacije nužne za liječenje djece i odraslih oboljelih od rijetkih bolesti. Procjenjuje se da danas od rijetkih bolesti u EU boluje oko 30 milijuna ljudi, a među njima su 50% djeca za čiju su dijagnostiku i liječenje neophodni klinički (medicinski) genetičari.

Uvođenje specijalizacije iz medicinske genetike povijesni je iskorak u razvoju kliničke genetike u Republici Hrvatskoj kao zdravstvene struke čime se suvereno svrstavamo uz bok ostalih zemalja EU u kojih je specijalističko usavršavanje već uvedeno. O važnost izobrazbe liječnika za ovu specijalizaciju sukladno EU Direktivi 05/36, osobito u svjetlu činjenice manjka i stalnog odljeva liječnika iz Hrvatske ne treba ne govoriti. Važno je istaknuti da je Hrvatska jedina članica EU koja do sada nije imala specijalizaciju iz medicinske genetike te da u cijeloj Europi to još jedino nisu ostvarile Bjelorusija, Albanija te Bosna i Hercegovina. Uvođenjem specijalističkog usavršavanja iz medicinske genetike omogućit će se sustavna edukacija liječnika za ovo brzo-progresivno područje medicine i značajno unaprijediti dijagnostika i liječenje oboljelih od rijetkih nasljednih bolesti. Osim rijetkih bolesti, medicinska genetika danas je duboko ukorijenjena u klinički pristup u području pedijatrije, neurologije, ortopedije, prenatalne medicine i onkologije koje zahtijevaju ekspertizu medicinskog genetičara nužnu za pravovremeno postavljanje dijagnoze te izbor pravovremene ciljane terapije temeljene na molekularnom profilu pacijenta.

Također, tijekom održavanja tiskovne konferencije, najavljen je jedan od vodećih svjetskih znanstvenih događaja iz područja genetike "12. ISABS konferencija" u organizaciji Međunarodnog društva za primijenjene biološke znanosti, klinike Mayo i bolnice Sv. Katarina, koja će se održati u Dubrovniku od 22.-27. lipnja 2022. „Tijekom održavanja „12th ISABS Conference on Forensic and Anthropological Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individualized Medicine“ održat će se i skupovi Hrvatskog društva za humanu genetiku i Hrvatskog društva za preciznu (personaliziranu) medicinu.“ istaknuo je predsjednik ISABS-a prof. dr. sc. Dragan Primorac.

Na fotografiji: prof. dr. sc. Željko Krznarić, prof. dr. sc. Dragan Primorac, Dražen Vincek, dr. sc. Ljubica Odak, Natalija Belošević, Andrea Popijač Cestar, Sara Bajlo, Nataša Šimunović.

Iz medija:

Slobodna Dalmacija

24sata

Index.hr

Tportal.hr

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba