Izbornik

Specijalna bolnica Sv. Katarina postala Nastavna baza Veleučilišta Edward Bernays

Ugovor o suradnji i uspostavljanju Nastavne baze potpisali su doc. dr. sc. Dejan Gluvačević, pročelnik Odjela za komunikacije na Bernaysu i Jadranka Primorac, glavna izvršna i operativna direktorica Specijalne bolnice Sv. Katarina.

Zagreb, 7. svibnja 2024. – Specijalna bolnica Sv. Katarina danas je u prostorijama bolnice, na adresi Branimirova 71E u Zagrebu, potpisala Ugovor o suradnji i uspostavljanju Nastavne baze s Veleučilištem Edward Bernays, privatnim visokim učilištem koje izvodi stručne studije svih razina iz područja komunikologije i odnosa s javnošću, poslovnog upravljanja te vodstva i menadžmenta. Potpisivanjem ovog Ugovora, Sv. Katarina postaje Nastavna baza Bernaysa te prva bolnica i zdravstvena ustanova u Hrvatskoj s kojom je uspostavljena nastavna baza iz područja komunikacijskih znanosti.

Učinkovita komunikacija je ključna za pružanje vrhunske zdravstvene skrbi, no često nije dovoljno naglašena u zdravstvenom sektoru. Prepoznavši važnost kvalitetne komunikacije, Specijalna bolnica Sv. Katarina je već ranije implementirala njene specifične principe u svoju praksu. Sada, s uvođenjem Nastavne baze, nastavit će podizati standarde komunikacije i edukacije u zdravstvenom sektoru. Ovo će značajno unaprijediti odnos između zdravstvenih stručnjaka i pacijenata te poboljšati iskustvo svih uključenih.

Zdravstveni sektor ima svoje specifičnosti koje ga čine izuzetno osjetljivim, a komunikacija s pacijentima zahtijeva posebnu pažnju i senzibilitet, pri čemu su razvijene komunikacijske vještine i empatija ključne za izgradnju povjerenja i pružanje personalizirane skrbi. Stoga je dobro upravljanje komunikacijom i kvalitetna uporaba komunikacijskih vještina od vitalne važnosti za osiguravanje kvalitetne zdravstvene skrbi, uspješnih ishoda liječenja te stvaranja pozitivnog iskustva za pacijente. Uspješna komunikacija u medicini, kako zdravstvenih djelatnika s pacijentima i njihovom obitelji, tako i zdravstvenih djelatnika međusobno, danas je nedvojbeno jedna od fundamentalnih vještina i ključnih stepenica na putu ka ispravnom uzimanju anamneze, postavljanju dijagnoze te pravilnom liječenju. Tome u prilog govori i činjenica da su komunikacijske vještine kao alat, uz znanje, fizikalni pregled i sposobnost rješavanja problema, esencijalna komponenta kliničke kompetencije i bit dobre kliničke prakse prema suvremenim koncepcijama, a to jednako uključuje i verbalnu i neverbalnu komunikaciju. Svakako treba uzeti u obzir i da je svaki pacijent individua za sebe, s jedinstvenim osobinama, stavovima, osjećajima i životnim navikama, čemu je nužno prilagoditi pristup i komunikaciju, baš kao i dobi pacijenta, postojanju invaliditeta, težini dijagnoze, vrsti zdravstvenog stanja itd. Sve to govori u prilog kompleksnosti, ali istovremeno i iznimne važnosti razvijanja i unaprjeđenja komunikacijskih vještina kod svih djelatnika u zdravstvenom sektoru, kao i potrebe provođenja stalnih edukacija iz istog područja.

Zaključenjem ovog Ugovora između Bernaysa i Sv. Katarine uspostavlja se suradnja s ciljem povezivanja stručne prakse, znanosti, visokog obrazovanja i istraživačkog rada u svrhu osposobljavanja studenata Bernaysa za stjecanje znanja, kompetencija i komunikacijskih vještina ključnih za rad u zdravstvenom sektoru. Studenti će tako dobiti uvid u kompleksnost marketinga i odnosa s javnošću u kontekstu zdravstvenog sektora, kao i u načela uspješne komunikacije u zdravstvu te u važnost prilagodbe iste svakom pacijentu, uz poseban naglasak na ulogu empatije, iskrenosti, povjerenja, poštovanja i aktivnog slušanja u cijelom tom procesu, a posebno u odnosu liječnik-pacijent.

Doc. dr. sc. Dejan Gluvačević, pročelnik Odjela za komunikacije na Veleučilištu Edward Bernays i Suzana Jovanović, mag. publ. rel., voditeljica marketinga Specijalne bolnice Sv. Katarina i mentor Nastavne baze Bernaysa.JPG
Doc. dr. sc. Dejan Gluvačević, pred., pročelnik Odjela za komunikacije na Veleučilištu Edward Bernays i Suzana Jovanović, mag. rel. publ., voditeljica marketinga Specijalne bolnice Sv. Katarina i mentorica Nastavne baze Bernaysa
Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba