Izbornik

U KBC-u Rijeka predstavljen Nacionalni program specijalizacije iz medicinske genetike

Prof. dr. sc. Dragan Primorac: „Uvođenje specijalizacije iz medicinske genetike povijesni je iskorak u razvoju kliničke genetike u Republici Hrvatskoj kao zdravstvene struke“.

4. srpnja 2023. - Na konferenciji za novinare u prostorijama Kliničkog bolničkog centra Rijeka, predstavljen je Nacionalni program specijalizacije iz medicinske genetike koji počinje ove jeseni. Specijalizacija iz medicinske genetike moći će se obaviti u zdravstvenim institucijama koji su dobile ovlaštenja Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, i to KBC Rebro, KB Sveti Duh, KBC Osijek,  Klinici za dječje bolesti Zagreb,  KBC Split i Specijalnoj bolnici Sv. Katarina. Uz navedene institucije, specijalizanti će dio programa provesti u nekim od vodećih instituta u svijetu iz područja medicinske genetike.  Uvođenje specijalizacije iz medicinske genetike povijesni je iskorak u razvoju kliničke genetike u Republici Hrvatskoj kao zdravstvene struke, čime se suvereno svrstavamo uz bok ostalih zemalja EU u kojih je specijalističko usavršavanje već uvedeno.

Neke od naglašenih tema bile su i značaj specijalizacije iz medicinske genetike za razvoj ukupnog hrvatskog zdravstva i koncepta personalizirane medicine, bliska suradnja Specijalne bolnice Sveta Katarina i KBC Rijeka na području genetike i drugih medicinskih specijalnosti te povijesni ulazak hrvatske medicinske genetike u European Union of Medical Specialities - Section of medical genetics, (UEMS) s ciljem harmonizacije edukacije iz medicinske genetike u EU.

Potporu uvođenja specijalizacije medicinske genetika dao je Hrvatski liječnički zbor, kao i Hrvatska liječnička komora, ali i brojni drugi poput Hrvatske zajednice za Down sindrom, Hrvatski savez za rijetke bolesti, Hrvatska udruga oboljelih od cistične fibroze, Hrvatska udruga leukemije i limfoma te brojni drugi. Svjesni činjenice da će se uvođenjem specijalizacije iz medicinske genetike stvoriti nova generacija liječnika koja će kompetentno odlučivati o dijagnostici liječenja te pružiti odgovarajuću genetičku informaciju, ne samo oboljelima, već i srodnicima pod rizikom, čime će se značajno poboljšati zdravstvena skrb kao i dostupnost genetičkog savjetovanja u Republici Hrvatskoj.

Prof. dr. sc. Dragan Primorac je istaknuo: „Uvođenjem specijalizacije iz medicinske genetike, osigurana je budućnost hrvatske genetike i personalizirane medicine. Ne postoji područje medicinske djelatnosti koja u svoj rad, bilo u svrhu dijagnostike ili liječenja, ne integrira postojeće znanje iz genetike. Zahvaljujem ministru prof.dr. Berošu i njegovim suradnicima koji su nakon više od desetljeća dugog čekanja, odlučno dali potporu ovom strateškom projektu kako bi nadoknadili nedostatak liječnika iz područja medicinske genetike. Posebno ističem moju sjajnu suradnju s ravnateljem KBC Rijeka, prof. dr. sc. Alenom Ružićem i dekanom Medicinskog Fakulteta Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Goranom Hauserom, koja je rezultirala ovim velikim iskorakom za Rijeku.“

Prof. dr. sc. Alen Ružić, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka je istaknuo „Zahvaljujem predsjedniku Hrvatskog društva za humanu genetiku, prof. dr. sc. Draganu Primorcu, koji nam je iznimno pomogao u realizaciji provođenja specijalizacije usavršavanja iz medicinske genetike u Rijeci. Posebno je značajna suradnje Specijalne Bolnice Sv. Katarine, nastavne baze Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci s KBC-om Rijeka, jer nam to jamči razvoj translacijske medicine i transfer najnovije tehnologije iz područja genetike.“

Prof. dr. sc. Primorac je također naglasio tijekom tiskovne konferencije izvrsnu višegodišnju suradnju koju Hrvatsko društvo za humanu genetiku ima s prof. dr. Borutom Peterlinom, predsjednikom Europskog društva za humanu genetiku, brojnim kolegama iz KBC-a Rijeka te znanstvenicima prof. dr. sc. Sašom Ostojićem, članom upravnog odbora Hrvatskog društva za personaliziranu medicinu, doc. dr. sc. Jadrankom Vraneković članicom upravnog odbora Hrvatskog društva za humanu genetiku,  prof.dr. Ninom Perežom s Medicinskog fakulteta, a zahvalio je na sudjelovanju u tiskovnoj konferenciji bliskim suradnicima i članovima Upravnog odbora za humanu genetiku prof. dr. sc. Saši Missoniju i prof. dr. sc. Darku Antičeviću te budućem specijalizantu medicinske genetike dr. Petru Brleku.

Prof. dr. Goran Hauser, dekan Medicinskog fakulteta istaknuo je kako je područje medicinske genetike u srži Medicinskog fakulteta u Rijeci, jer je prije 70 godina s osnutkom ustanove paralelno započela i djelatnost medicinske genetike, tada kao program praćenja trudnica i djece oboljele od genetskih bolesti. Na fakultetskom Zavodu za biologiju genetska se testiranja provode godinama, a specijalizacija genetske medicine nešto je čemu u ustanovi duže vrijeme teže i što im je trebalo kao novi stručni iskorak.

Iz medija:

Novi list

Nacional

Glas Istre

plivazdravlje.hr

Nacionalni program specijalizacije iz medicinske genetike.jpg
Izv. prof. dr. sc. Goran Hauser, prof. dr. sc. Alen Ružić, prof. dr. sc. Dragan Primorac, dr. Petar Brlek, prof. dr. sc. Darko Antičević
Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba