Izbornik

U Sv. Katarini ugrađena prva personalizirana proteza ramena

U Specijalnoj bolnici Sv. Katarina izveden je jedan od najkompleksnijih zahvata iz područja kirurgije ramena.

Pacijentici je primarno u drugoj zdravstvenoj ustanovi pokušana ugradnja totalne proteze ramena. Tijekom operacije došlo je do kritičnog prijeloma kosti, zbog čega se odustaje od planiranog zahvata. Kao posljedica neuspjelog zahvata, pacijentica gubi u potpunosti funkciju ramena te više ne može izvoditi pokrete i koristiti ruku, pritom trpeći jake bolove.

Zbog kompleksnosti prijeloma, teške osteoporoze i drugih rizičnih faktora, pacijentici nije bilo moguće vratiti funkciju ramena standardnim ili revizijskim protezama. Stoga je, kao jedina opcija, preostala izrada personalizirane proteze ramena, a koja se izradila isključivo za ovo pacijenticu prema dizajnu i karakteristikama koje je zadao kirurg ortoped.

Sam proces izrade proteze trajao je 3 mjeseca, a proveden je u specijaliziranoj tvornici u Italiji.

Završni korak u procesu vraćanja funkcije ramena bio je operativni zahvat ugradnje samog personaliziranog implantata, koji je uspješno izveden u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina. Ovo je prvi personalizirani implantat ugrađen u privatnoj ustanovi unutar Republike Hrvatske te je isti dokaz da se i najkompleksniji slučajevi mogu uspješno liječiti personaliziranom medicinom.

Zahvat ugradnje personalizirane proteze ramena izveo je naš dr. sc. Tadija Petrović, dr. med., specijalist ortopedije i traumatologije uz operacijski tim Specijalne bolnice Sv. Katarina.

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba