Izbornik

Važan projekt od zajedničkog interesa u području zdravlja (IPCEI Zdravlje)

Specijalna bolnica Sv. Katarina je prijavitelj važnog projekta od zajedničkog interesa u području zdravlja (IPCEI Zdravlje).

Specijalna bolnica Sv. Katarina kao prijavitelj ovog projekta iz područja “Razvoj genske i stanične terapije, uključujući proizvodne procese i tehnologije” predvodi znanstveni konzorcij kojem je cilj integrirati postojeća znanja iz područja personalizirane i molekularne medicine, stanične i genske terapije sa najsuvremenijim kliničkim dijagnostičkim i terapeutskim metodama za liječenje pacijenata oboljelih od kroničnih, genetskih te malignih bolesti.

Projekt se temelji na multi-OMICS pristupu (analiza genoma, glikoma, lipidoma, proteoma, transkriptoma, itd.) koji sagledava svakog pacijenta na jedinstven način, ovisno o njegovim biološki determiniranim pretpostavkama.

„Nitko više ne dvoji: personalizirana ili precizna medicina u cijelosti će promijeniti koncept medicine kakav prakticiramo danas. Ona se temelji na poznavanju i razumijevanju procesa na molekularnoj razini, što je istodobno ključno, kako u razumijevanju mehanizma nastanka bolesti, tako i u dizajniranju najučinkovitijeg terapijskog postupka. Prava terapija za pravog pacijenta u pravo vrijeme ključna je sintagma personalizirane medicine, no ona se ne može ostvariti bez integracije svega ranije navedenog. Multidisciplinarni projekt, kojeg je prijavila Specijalna bolnica Sv. Katarina okuplja vodeće svjetske institucije i pojedince iz ovog područja, iznimno je inovativan i predstavlja konkretan iskorak u medicinu 22. stoljeća. Osim što će njegovo odobrenje Republiku Hrvatsku, ali i EU globalno snažno pozicionirati, duboko vjerujem, po svojoj realizaciji, projekt će dati odgovore na brojna pitanja na koja postojeća medicina danas nema odgovore, bez obzira bila ona iz područja prevencije, dijagnostike ili liječenja“, izjavio je prof. dr. sc. Dragan Primorac.

Više o projektu i njegovoj važnosti pročitajte u Jutarnjem listu.

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba