Izbornik

Dr. sc. Eva Pavić za časopis Dijabetes govori o novim Smjernicama za prehranu kod šećerne bolesti

Povodom objavljivanja prvih Smjernica za prehranu kod šećerne bolesti u odrasloj dobi pročitajte intervju s dr. sc. Evom Pavić, inicijatoricom Smjernica.

Naša dr. sc. Eva Pavić, univ. spec. dipl. ing., dijetetičar/nutricionist za časopis Dijabetes govori o novim Smjernicama za prehranu kod šećerne bolesti u odrasloj dobi te naglašava važnost medicinske nutritivne terapije.

„Posljednjih desetljeća svjedoci smo značajnog porasta broja oboljelih od šećerne bolesti na globalnoj razini, pa tako i u Hrvatskoj. Šećernu bolest je važno pravodobno dijagnosticirati i liječiti kako bi se spriječile njezine kronične komplikacije. Razvoj kroničnih komplikacija jedna je od temeljnih značajki šećerne bolesti koja može utjecati na kvalitetu života i smanjiti životni vijek oboljelih.“

Pri izradi Smjernica vodili su se najnovijim znanstvenim spoznajama europskih i svjetskih dijabetoloških društava te najnovijim znanstvenim i stručnim radovima.

Naglasila je kako svakom pojedincu treba bi biti omogućena individualizirana nutritivna terapija, poželjno od strane dijetetičara/nutricionista ili educirane medicinske sestre/tehničara koji posjeduju znanja i vještine u pružanju nutritivne terapije kod šećerne bolesti.

U časopisu Dijabetes.hr pročitajte kome su namijenjene Smjernice, na što treba obratiti posebnu pozornost, koje su osobe u povećanom riziku i što sami mogu poduzeti da spriječe šećernu bolest.

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba