Izbornik
 

Važnost istraživanja

Znanstvena istraživanja osnova su svakog napretka u medicini. Ona se provode s ciljem traganja za novim znanjem ili usavršavanjem postojećeg te njegovim iskorištavanjem za dobrobit specifične ili generalne populacije. U Specijalnoj bolnici Sveta Katarina, u kojoj provodimo klinička i bazična istraživanja, poseban je naglasak na personaliziranom pristupu pacijentu.

Klinička istraživanja se provode uz dobrovoljni pristanak pacijenata s nekoliko ciljeva. Izuzetno je važno odrediti učinkovitost i sigurnost određene terapijske metode ili lijeka, kao i ekonomsku isplativost. Cilj svih naših kliničkih istraživanja je ponajprije poboljšavanje kvalitete života naših pacijenata. Svako kliničko istraživanje ima svoj specifični plan i dužinu trajanja. Nakon prikupljanja željenih rezultata kroz određeni period vremena, radi se analiza istih te donosi zaključak. Primjer našeg kliničkog istraživanja bilo je ubrizgavanje mikrofragmentirane stromalne vaskularne frakcije s mezenhimalnim matičnim stanicama u koljena osoba s osteoartritisom gdje smo dokazali nakon 24 mjeseca da se u čak 85% pacijenata postižu odlični rezultati. Ovo istraživanje objavljeno je u prestižnom znanstvenom časopisu Genes (1). Upravo zbog izvrsnih rezultata istraživanja, ova se metoda liječenja osteoartritisa može obaviti u našoj bolnici.

Provedbom istraživanja implementiramo tzv. translacijsku medicinu gdje ostvarujemo povezivanje temeljnih, kliničkih ili populacijskih istraživanja i implementaciji ovih rezultata u svakodnevnu medicinsku praksu s ciljem poboljšanja zdravstvene skrbi i kvalitete života pacijenata.

Konferencije i događaji koje organiziramo idealna su mjesta ne samo za prezentiranje najvažnijih znanstvenih istraživanja kolegama iz cijeloga svijeta, već i mjesto za druženje i ostvarivanje suradnje na brojnim poljima. Specijalna bolnica Sveta Katarina  bila je ponosni organizator jednog od najznačajnijih znanstvenih događaja u 2019. godini. 11. ISABS konferencija koja je u suradnji s klinikom Mayo iz SAD-a, jednom od najrespektabilnijih zdravstvenih institucija u svijetu, privukla čak 4 dobitnika Nobelove nagrade uz brojne vrhunske znanstvenike iz cijeloga svijeta. Također, Specijalna bolnica Sveta Katarina ostvarila je suradnju s brojnim reputabilnim institucijama kako bi što bolje implementirala koncept personalizirane medicine u kliničku praksu za dobrobit liječenja svih pacijenata.

Poduži popis svih objavljenih znanstvenih istraživanja, knjiga te prezentacija po domaćim i međunarodnim konferencijama djelatnika naše bolnice možete vidjeti ovdje. Stoga, obratite se našem stručnom timu s povjerenjem!

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba