Klinika za ortopediju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku
Izbornik

Serološko testiranje na COVID-19 antitijela

Serološke pretrage za dokaz antitijela na SARS-CoV-2

Serološkim testiranjem se utvrđuje prisustvo specifičnih antitijela na virus SARS-CoV-2 a prema svim dosadašnjim spoznajama prisustvo antitijela klase IgG na virus SARS-CoV-2 govori u prilog da je osoba preboljela COVID-19 ili je bila u kontaktu sa zaraženom osobom odnosno da je razvila antitijela nakon cijepljenja. U našem rutinskom radu odlučili smo se za serološka testiranja kojim se utvrđuje prisutnost antitijela klase IgG na virus SARS-CoV-2 uporabom najnaprednije metodologije ELISA (engl. Enzyme Linked Immunosorbent Assay).

Osjetljivost testa (utvrđivanje stvarno bolesnih) kojeg koristimo u našoj instituciji, EUROIMMUN Anti-SARS-CoV-2 ELISA IgG, je 96,7 %, dok je specifičnost testa (utvrđivanja stvarno zdravih) 97,2%. Ove iznimno visoke vrijednosti govore o pouzdanosti metodologije i testiranja (1). Javite nam se s povjerenjem!

Kako bismo povećali osjetljivost testa, u našoj rutinskoj dijagnostici istodobno utvrđujemo postojanje dvije vrste antitijela klase IgG na SARS-CoV-2: ona koja se razvijaju na S protein (IgG S) te ona koja se razvijaju na nukleokapsidini protein virusa SARS-CoV-2 (IgG NCP).

Serološko testiranje metodom ELISA je najbolji mogući izbor jer u usporedbi s brzim imunokromatografskim testovima (LFIA), metoda ELISA ima bolju osjetljivost, specifičnost i pozitivnu prediktivnu vrijednost (udio ispravno pozitivnih nalaza u svim pozitivnim nalazima) te mogućnost dobivanja kvantitativnog (brojčanog) rezultata za analizirana antitijela. Nadalje, metodom ELISA detektiraju se antitijela klase IgG na S protein i na nukleokapsidni protein virusa dok se kemiluminiscentnim metodama (CLIA) najčešće detektiraju antitijela klase IgG usmjerena samo na jedan protein virusa SARS-CoV-2 (S ili nukleokapsidni protein).

Zanimjivo je podatak da svaki četvrti stanovnik Zagreba ima razvijena protutijela na SARS-COV-2. Više pročitajte na LINKU.

KOME JE TEST NAMIJENJEN?

Jedini način kojim se može utvrditi je li osoba nakon kontakta s virusom SARS-CoV-2 razvila specifična antitijela je serološko testiranje. Navedena antitijela proizvode B stanice adaptivnog imunološkog sustava, a posljednji znanstveni rezultati ističu da se antitijela klase IgG pojavljuju u većini ispitanika dva tjedna nakon infekcije te ostaju prisutna u krvi (2).

Osim toga, u određenom broju slučajeva, posebice u kasnoj fazi razvoja Covid-19 kad PCR metodologija zbog nepostojanja dovoljnog broja kopija SARS-CoV-2 virusa nije dostatna za potvrdu dijagnoze, serološka dijagnostika ostaje kao metoda izbora.

Ukoliko želite doznati jeste li preboljeli COVID-19 ili ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom, serološkim testiranjem utvrđujemo postojanje antitijela klase IgG koja su usmjerena na S protein (IgG S) i na nukleokapsidni protein (IgG NCP). Iznost testa je 350, 00 kn. Javite nam se putem linka https://www.svkatarina.hr/dogovorite-pregled

Ako želite doznati razinu Vaših antitijela nakon cijepljenja, serološkim testiranjem utvrdit ćemo postojanje i razinu antitijela klase IgG na S protein (IgG S). Iznos testiranja je 250, 00 kn. Na linku LINKU ugovorite termin i saznajte odgovor.

KAKO SE PROVODI TESTIRANJE?

Testiranje se provodi iz uzorka venske periferne krvi. Pacijent treba biti natašte.

GDJE SE TESTIRATI?

Testiranje se može obaviti u našem specijalističkom medicinsko-biokemijskom laboratoriju (Trpinjska 7), uz obveznu prethodnu najavu!

Pogledajte video i saznajte više o serološkom testiranju i intervjuu s Prof.dr.sc. Renata Zadro, spec. medicinske biokemije i laboratorijske medicine.

Zanima Vas količina antitijela nakon preboljenog COVID-19 ili količina antitijela nakon cijepljenja? Saznajte odgovor.

FB 1200x628px tablica.jpg

Reference:

1. Meyer et al. Validation of a commercially available SARS-CoV-2 serological Immunoassay. Preprint medRxiv. 2020.

2. Padoan et al. IgA-Ab response to spike glycoprotein of SARS-CoV-2 in patients with COVID-19: A longitudinal study. Clin Chim Acta. 2020 Apr 25;507:164-166. doi:10.1016/j.cca.2020.04.026.
Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
Politika privatnosti | Korištenje kolačića