Izbornik
Tim stručnjaka -> Izv. prof. dr. sc. Darko Antičević

Izv. prof. dr. sc. Darko Antičević

specijalist ortopedije, subspecijalist dječje ortopedije

Specijalnoj bolnici Sv. Katarina priključuje se 2017 godine. Educirao se iz ortopedske struke u Zagrebu, Bologni (Italija), Oxfordu (Engleska), Baselu (Švicarska). Specijalistički ispit iz ortopedije položio 1979. Godine.

Završio strukturiranu edukaciju uže specijalizacije iz dječje ortopedije u trajanju od 12 mjeseci (fellowship) u Hospital for Joint Diseases u New Yorku NY, USA.

Završio više kraćih tečajeva iz dječje ortopedije, London, Edinburgh, Davos, Graz, Stockholm, Verona.

Od 1984.godine bavi se isključivo ortopedijom dječje dobi. Područje stručnog rada je ukupna skrb sustava za kretanje, a napose prirođene i stečene bolesti kuka, koljena i stopala, ultrazvučna dijagnostika od novorođenačke do adolescentne dobi, prirođene nejednakosti duljine donjih ekstremiteta, rekonstrukcijska kirurgija uz primjenu vanjskog fiksatora, korekcija kasnih posljedica traume i infekcija na kostima i zglobovima, neuromuskularne bolesti i cerebralna paraliza, dobroćudni tumori kosti, koštane displazije, rijetke bolesti kostiju i zglobova, osteogenesis imperfecta. Do sada operacijski liječio približno 5000 djece.

Kao zaposlenik Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu bio je član raznih tijela (Fakultetsko vijeće, Sud ćasti i dr.). Pročelnik Katedre za ortopediju Medicinskog Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu od 2007. do 2012. Ispitivač na specijalističkim ispitima iz ortopedije od 2004 godine do 2015. Mentor specijalizanata iz ortopedije, mentor za diplomske radove.

Član Hrvatskog društva za ortopediju Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ) od 1976. Osnivač i član Hrvatskog društva za Osteogenesis Imperfecta od godine 1998. Predsjednik Hrvatskog društva za dječju ortopediju od 2005. do 2013. Dopredsjednik Hrvatskog društva za humanu genetiku od 2012. godine. Glavni i ogovorni urednik „Liječničkih Novina“ Hrvatskog liječničkog Zbora od 2001 do 2008. Za dugogodišnji rad u Hrvatskom liječničkom zboru dobio Nagradu „Ladislav Rakovac“ HLZ-a, 2011. godine.

Predsjednik organizacijskog odbora 29-tog godišnjeg kongresa European Paediatric Orthopaedic Society, koji je održan u Zagrebu od 7. do 10. Travnja 2010. Godine. Predsjednik organizacijskog odbora 11-te Internacionalne Konferencije (tri-annual) o Osteogenesis Imperfecta, održane u Dubrovniku od 2.- 5. listopada 2011. Član Medical Advisory Board OIFE.Godine. Član organizacijskog i znanstvenog odbora više od 20 kongresa i stručnih sastanaka održanih u Hrvatskoj.

Objavio više od 150 stručnih i znanstvenih publikacija u domaćim i stranim časopisima i više od 20 nastavnih tekstova. Objavio 47 radova u peer-review časopisima, koji su indksirani u bazama podataka (CC, PubMed, Scopus WoS). Ti radovi su citirani 134 puta a H-index je 6. Urednik (u su-autorstvu) dvije knjige objavljene na engleskom jeziku i više od 20 poglavlja u knjigama. Suradnik na pet znanstvenih projekata i voditelj jednog znanstvenog projekta. Više od 20 godina promotor dječje ortopedije u tiskanim i elektronskim medijima u Hrvatskoj.

Član medjunarodnih strukovnih udruženja i asocijacija: Pediatric Orthopaedic Society of North America (POSNA) od 1995. Godine, European Paediatric Orthopaedic Society (EPOS) od 1996. Godine. Član (overseas fellow) British Orthopaedic Association (BOA) od 1979. Član Izvršnog odbora EPOS-a u mandatu 2009-2012. Predsjednik Reading Committee EPOS-a u mandatu 2013-2016. Član Izvršnog odbora Internacionalne Federacije Društava za Dječju Ortopediju (IFPOS) u dva mandata 2010-2013 i 2013-2016. Predsjednik IFPOS-a 2015-17.

Predsjednik European Paediatric orthopaedic Society (EPOS) za mandat 2017/2018. Izabran večinom glasova članova opće skupštine EPOS-a u Marseille-u 2015. godine. EPOS ima više od 500 članova iz 51 zemlje. Po značenju i broju članova drugo je društvo iz područja dječje ortopedije u svijetskim razmjerima. Sjevernoameričko društvo – POSNA - je prvo.

Pozvani predavač i moderator na 50 stručnih i znanstvenih nacionalnih kongresa te edukacijskih tečajeva (EPOS i EFORT) za specijaliste ortopedije u inozemstvu, Pariz, Cairo, Bratislava (2x), Cluj/Napoca, Ruse, Prag (2x), Varšava (2x), Jeruzalem, Trst, Bukurešt, Salt Lake City, Madrid, Seul, Lisabon/Estoril, Beč (6x), Ljubljana (2x), Niš, Medjugorje, Helsinki, New York, Indianapolis, Barcelona (2x), Atena, Priština, Beograd (2x), Toronto, Bruges, Dubai, Wilmington, Hyderabad, Geneve, Oslo (2x), Goa, Sao Paulo, Poznan, Zhuhai, Guangzhou, Baku, Mumbai.

Član uredničkog odbora stručnih i znanstvenih časopisa: Liječnički vjesnik, Pediatrica Croatica, Journal of Pediatric Orthopaedics B, Journal of Children's Orthopaedics, Ortopedija, Traumatologija i Rehabilitacija (Varšava). Recenzent za iste časopise i uz to za Journal of Pediatric orthopaedics, Acta Clinica Croatica, Acta Medica Croatica, Pediatrics, European Journal of Orthopaedics and Traumatology, Frontiers in Medicine/Genetics.

Humantirani rad/misija: Children United Rehabiltation Effort (CURE) 2008 u Hondurasu (San Pedro Sula).

Najdoktor recenzije pogledajte na: Prof. Dr. sc. Darko Antičević

Naši liječnici i iskustva pacijenata

Pročitajte njihova stvarna i inspirativna iskustva!

Testimonial - Božidar Matijević
Božidar Matijević
Produženje petne kosti zbog ekstremno spuštenog stopala

„Pacijent sam prof. dr. sc. Darka Antičevića, specijalista ortopedije, subspecijalista dječje ortopedije od svoje četvrte godine života, dakle već 23 godine. On me kroz više operativnih zahvata postavio na noge te je u potpunosti zaslužan što danas mogu samostalno stajati na nogama i hodati. Prvo mi je u dobi od četiri godine radio operaciju opuštanja tetiva obostrano, nakon čega sam s četiri i pol godine i provedene rehabilitacije napravio prve korake te konačno prohodao. Potom mi je u dobi od šest godina, neposredno prije nego što sam krenuo u školu, još jednom rađena operacija opuštanja tetiva. S dvanaest godina sam treći put operiran, a ovaj se puta radilo o elongaciji (produženju) petne kosti desne noge zbog ekstremno spuštenog stopala. Zadnja, četvrta po redu operacija, rađena je prije godinu dana na lijevom stopalu zbog jakih bolova i oticanja noge s lateralne strane te također izrazito spuštenog stopala. Prošlo je dosta vremena između moje predzadnje i zadnje operacije, no htio sam da mi i posljednju operaciju radi isključivo prof. dr. sc. Antičević. U njega imam potpuno povjerenje od malih nogu te ga iznimno cijenim kao stručnjaka i profesionalca. Za mene je on najbolji ortoped te nemam dovoljno riječi kojima mu želim zahvaliti na svemu što je učinio za mene. Ono što najviše kod njega cijenim od prvoga dana je to što je uvijek bio potpuno iskren i realan po pitanju moje zdravstvene situacije, a pokazalo se s vremenom da sve što je rekao da će i kako biti, tako je u konačnici zaista i bilo – od početka do kraja. Operacije su sada iza mene, sve je prošlo uspješno, a ja više nemam bolova ni oticanja nogu te mogu normalno stajati i hodati bez pomagala. Najiskrenije preporuke svima za prof. dr. sc. Darka Antičevića i Specijalnu bolnicu Sv. Katarina!“

Uz ostale pridružene operacije na desnom stopalu, kod pacijenta je učinjeno produženje petne kosti  zbog ekstremno spuštenog stopala kojemu je uzrok nepravilan rad mišića I tetiva potkoljenice. Zahvat je izveo prof. dr. sc. Darko Antičević, specijalist ortopedije, subspecijalist dječje ortopedije uz operacijski tim Specijalne bolnice Sv. Katarina.

Više
Testimonial - L.J.
L.J.
Dječja ortopedija – Produljenje Ahilove tetive

„Za Specijalnu bolnicu Sv. Katarina i prof. dr. sc. Darka Antičevića saznali smo preko interneta. Nakon što smo prošli niz različitih bolnica i liječnika jer je naš sin godinama hodao na prstima te nigdje nismo dobili pravu dijagnozu i pomoć, vidjeli smo video iskustvo pacijenta koji je sličan problem riješio upravo u Sv. Katarini. Odmah smo kontaktirali bolnicu i u iznenađujuće brzom roku dobili termin prvog pregleda. Već pri prvom susretu s prof. Antičevićem znali smo da je to konačno to, tj. da je to liječnik koji će riješiti postojeći problem jer nam je odmah sve detaljno objasnio, odgovorio na sva naša pitanja i ulio povjerenje koje nismo stekli pri prijašnjim susretima s liječnicima. U vrlo kratkom roku dobili smo i termin operacije, koja je uspješno izvedena. Ono što je nama bilo najvažnije jest maksimalna sigurnost i minimalan stres za dijete, a upravo to smo i dobili. Boravak u bolnici za našeg sina bio je zaista ugodan, a sada bez imalo straha i s osmijehom na licu dolazi na kontrolne preglede. Ništa ga nije boljelo, a dodatna prednost ovakve minimalno invazivne operacije je ta što je oporavak brz, a gips se nosi kratko vrijeme. Samim time on neće izostajati iz škole, što je nama kao roditeljima također bitno. Zaista smo prezadovoljni cjelokupnom uslugom i svim medicinskim osobljem, od medicinskih sestara na prijemu do liječnika. Sve je na najvišem mogućem nivou i imamo samo riječi hvale za sve. Nadamo se da će i ovo naše iskustvo pomoći drugima koji imaju sličan problem, baš kao što je iskustvo pacijenta koje smo mi vidjeli pomoglo nama.“ D.J.

Kod pacijenta je rađena subkutana ahilotenotomija, a zahvat je izveo prof. dr. sc. Darko Antičević, specijalist ortopedije, subspecijalist dječje ortopedije.

Više
Testimonial - Karlo Mandić
Karlo Mandić
Ekstrakcija postojećeg implantata i fiksacija duljim implantatom pod povoljnijim kutem u svrhu epifizeodeze ploče rasta glave bedrene kosti

Krajem 2020. godine počeo sam osjećati bolove u nozi. Pregledom je ustanovljeno kako se radi o posklizu glave bedrene kosti te da mi je potrebna operacija. Nakon što sam operiran u jednoj zdravstvenoj ustanovi, bio sam na štakama čak dva mjeseca. S obzirom na to da sam dosta dugo hodao uz pomoć štaka, odlučili smo otići u Specijalnu bolnicu Sv. Katarina po drugo mišljenje kod prof. dr. sc. Darka Antičevića, specijalista ortopedije, subspecijalista dječje ortopedije. Prof. dr. sc. Antičević prilikom pregleda je zaključio kako je fiksacijski implantat prekratak i pod pogrešnim kutem te da se tako više ne mogu baviti sportom koji mi je jako bitan. Na temelju tog pregleda odlučio sam se na drugu operaciju u Sv. Katarini kako bi se mogao ponovno baviti sportom. Operacija je dobro prošla, bez ikakvih problema, a oporavak je bio jako brz te sam se uz minimalne vježbe brzo vratio svojim uobičajenim aktivnostima i treninzima. Mjesec dana nakon operacije na kontrolnom pregledu, prof. dr. sc. Antičević potvrdio mi je kako više nema ograničenja i da se bez problema opet mogu baviti sportom. Bio sam jako sretan te bih svima sa sličnim problemima preporučio bolnicu Sv. Katarina i prof. dr. sc. Darka Antičevića.

Kod pacijenta je rađena ekstrakcija postojećeg implantata i fiksacija duljim implantatom pod povoljnijim kutem u svrhu epifizeodeze ploče rasta glave bedrene kosti, a zahvat je izveo prof. dr. sc. Darko Antičević, specijalist ortopedije, subspecijalist dječje ortopedije uz operacijski tim Specijalne bolnice Sv. Katarina.

Više
Testimonial - Aslana Dzihindzolia
Aslana Dzihindzolia
Rusija

Я хочу  выразить   огромную  благодарность    персоналу больницы Святой Екатерины в г. Загреб за такое отношение, за теплый прием. Я даже не почувствовала, что нахожусь  в иностранном   государстве. Мою доченьку Аслану приняли очень хорошо, провели все необходимые процедуры для   проведения операции. Сама операция прошла удачно! Асланочка чувствует себя очень хорошо. Я вижу, как мой ребенок радуется жизни!  Это самое главное!
Я обрела смысл жизни!

Хочу сказать отдельное спасибо нашему хирургу, за его доброе  отношение. Он каждый день спрашивал о состоянии Асланы после операции. Постоянно был на связи.  После операции Аслану задарили подарками, доченька была счастлива. До сих пор она не замолкает и рассказывает о своих  впечатлениях.
Отдельное спасибо нашему куратору  Наталье Залович!  Ее отношение, ее труд неоценим!
Благодаря  ей мы  смогли приехать на операцию, она решала наши проблемы с получением визы, помогала во всем!  При возникновении каких-либо проблем, она оставляла свои дела, успокаивала меня и решала все проблемы! Это человек с большим и добрым сердцем!
Спасибо Всем  за ваше ДОБРО!

Želim izraziti ogromnu zahvalu osoblju bolnice Sv.Katarina u gradu Zagreb, za neopisiv odnos i topli prijem. Ja čak nisam uspjela osjetiti da se nalazim u drugoj državi. Moju kćer Aslanu prihvatili su jako dobro, bile su provedene sve potrebne procedure pred operaciju. Operacija je prošla vrlo uspješno! Aslana se osjeća jako dobro, te vidim kako se moje dijete veseli životu!
Sada znam što je smisao života!
Posebno želim izraziti zahvalu našem kirurgu za njegov odnos prema nama. On se svakodnevno raspitivao za stanje Aslani nakon operacije, te smo bili stalno u kontaktu. Nakon operacije moja kćer je dobila puno poklona i bila je jako sretna radi toga. Još dan danas ona ne prestaje pričati o svojim doživljajima.
Također, posebno želim zahvaliti našem koordinatoru Nataliji Zalović za odnos prema nama, njezin trud je neprocjenjiv!
Zahvaljujući njoj smo uspjeli doći u Hrvatsku na operaciju. Ona je rješavala sve naše probleme za dobivanje vize, bila nam je velika potpora u svemu! Kad bi dolazilo do nekih problema, ona je uvijek bila tu, tješila nas i rješavala sve probleme. To je čovjek sa velikim i dobrim srcem!
Hvala Vam za svako dobro!


Više
Dječja ortopedija – iskustvo pacijenta
Genetičko testiranje i personalizirani pristup terapiji – iskustvo pacijenta
Dječja ortopedija – iskustvo pacijentice
Genetičko testiranje i personalizirani pristup terapiji – iskustvo pacijenta

Novosti

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba