Prof. dr. sc. Ivica Grgurević za portal Živim.hr govorio na temu oštećenja jetre

U intervjuu za Živim.hr povodom Svjetskog dana debljine pročitajte što je prof. dr. sc. Ivica Grgurević, specijalist gastroenterolog govorio o oštećenju jetre.
Naš prof. dr. sc. Ivica Grgurević, specijalist gastroenterolog, u intervjuu za portal Živim.hr govorio je o čestim bolestima jetre, a kao glavni uzrok takvih bolesti naveo je nakupljanje masnoće zbog obilja ugljikohidrata u prehrani. Dodao je i kako masnu jetru danas ima čak 30% odraslih osoba, dok je pritom dominantna nealkoholna masna jetra povezana s epidemijom pretilosti. Naime, porazne statistike pokazuju da su Hrvatski najdeblji narod u Europskoj uniji, a debljina je prisutna kod 60-95% osoba s nealkoholnom masnom bolesti jetre (NAFLD).
„Predrasuda je da su bolesti jetre, osobito ciroza, uvijek vezane uz prekomjerno pijenje alkohola, premda je alkohol njihov važan i kroz povijest najpoznatiji uzrok. Danas svjedočimo promjeni epidemiologije i vjerojatno će, negdje već i jest, zbog velikog broja pretilih osoba, nealkoholna masna jetra biti znatno češći uzrok bolesti jetre, odnosno ciroze nego alkoholna masna jetra. Alarmantno je što se masna jetra javlja već u djetinjstvu. Najgore je u današnjoj prehrani obilje ugljikohidrata; hranimo se u pekarnama, jedemo puno krumpirića i tjestenine. Ugljikohidrati se u organizmu metaboliziraju u masnoće, a ta masnoća ide u jetru“, ističe prof. dr. sc. Grgurević.
Poručio je i kako 5-10% osoba s masnom jetrom u konačnici razvije cirozu jetre s opasnošću od teških te po život opasnih komplikacija. No, neće svatko tko ima masnu jetru i svatko tko pije razviti cirozu. „Po rezultatima studija u svijetu i kod nas, oko tri posto odrasle populacije ima značajno oštećenu jetru i to nije prepoznato. Pri tome cirozu ima od pola do jedan posto odraslih. Za Hrvatsku bi to bilo barem oko 20.000 ljudi, a to nije malo. Moramo ih pronaći i što bolje liječiti, jer ako pustimo da se razvije ciroza i ni tada je ne prepoznamo, slijede komplikacije: dekompenzacija ciroze, zatajenje jetre, rak jetre, portalna hipertenzija. A one mogu biti smrtonosne“, upozorava prof. dr. sc. Ivica Grgurević. Također, istaknuo je i da je prilično kasno kada se ciroza manifestira klinički te da je stoga ideja pokušati prepoznati bolest jetre što ranije, dok još nije vidljiva, no problem je što jetra najčešće ne pokazuje nikakve simptome sve dok se ne razvije poodmakla ciroza.
„Prvi je cilj prepoznati rizične skupine: osobe s pretilošću, one koje prekomjerno piju, koje se rizično spolno ponašaju i/ili uzimaju droge, one koje dugo piju lijekove, one s bolestima jetre u obitelji“, naveo je prof. dr. sc. Ivica Grgurević. Pritom je poručio je kako je prvi i najvažniji korak u liječenju promjena stila života: „Oni iz prve skupine trebali bi smršavjeti, hraniti se mediteranski, vježbati, prestati s alkoholom i drugim rizičnim ponašanjima (po potrebi se testiraju na hepatitis). Pokazalo se da mršavljenje pomaže da se otopi mast iz jetre, da se smanje upala i vezivo i jetra se tada oporavlja. I aktivnost je jako važna jer potiče metabolizam i otapanje masnoća. Vrlo jednostavne metode, ali najteže, jer ljudi su skloni uzimati tablete, ali nisu skloni poduzeti mjere za zdrav život“.
Zaključno, profesor Grgurević je potvrdio kako je zabluda da se jetra može samostalno obnoviti neovisno o tome što ljudi u nju „ulijevaju“ te naglasio kako se jetra zaista može regenerirati samo ako je zdrava. „To vrijedi do neke mjere, a prijeđemo li je, doći će do upale jetre te će propadati zdravo i nastajati ožiljno tkivo, odnosno fibroza, a to je nepovratni put prema cirozi“, zaključuje prof. dr. sc. Ivica Grgurević.
FibroScan® jetre, kojeg radimo u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina, neizbježan je dio dijagnostičkih i terapijskih protokola kod svih ljudi kod kojih postoji sumnja na postojanje bolesti jetre ili u svrhu praćenja već utvrđene bolesti te predstavlja zlatni standard među neinvazivnim, elastografskim metodama. Njime se može vrlo precizno, a ujedno potpuno bezbolno, odrediti tvrdoću i elastičnosti jetre, čime se procjenjuje stupanj oštećenja jetre i mjeri stupanj nakupljanja masti u jetrenom parenhimu.
Cijeli razgovor s našim gastroenterologom, prof. dr. sc. Ivicom Grgurevićem pročitajte na Živim.hr