Izbornik

Studeni - mjesec podizanja svijesti i borbe protiv raka

Studeni je mjesec borbe protiv malignih bolesti koje nastaju zbog međudjelovanja genetičkih i okolišnih faktora.

Studeni je mjesec borbe protiv malignih bolesti koje nastaju zbog međudjelovanja genetičkih i okolišnih faktora te spadaju u skupinu multifaktorijalnih bolesti. Stres i moderan stil života dovode određenih promjena u genima koji kodiraju proteine zadužene za brojne stanične procese, a čiji gubitak regulacije može dovesti do malignih bolesti. Genetički određeni predisponirajući faktori, uključujući i obiteljsku anamnezu te biokemijske i molekularne parametre mogu pronaći osobe koje su u opasnosti i koje mogu imati koristi od preventivnih mjera. Stoga, od iznimne je važnosti podsjećati, odnosno poticati na prevenciju kako bi se pravovremenim dijagnostičkim alatima bolest otkrila u ranoj fazi, a personaliziranim liječenjem smanjila smrtnost.

Centar za radiologiju Specijalne bolnice Sv. Katarina koristi vrhunsku tehnologiju u izvođenju radioloških dijagnostičkih pretraga. Pristup pacijentu je individualan, a odabir radiološkog pregleda ovisi o indikacijama.

Globalna zdravstvena statistika GLOBOCAN 2020 navodi da je broj novooboljelih od raka u 2020. u svijetu dosegao je 19,3 milijuna, dok je broj umrlih od raka porastao na 10 milijuna. Prema podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj je 2019. godine dijagnosticirano preko 25 000 novih slučajeva raka, a od raka su umrle 13 344 osobe.

Istraživanja pokazuju da se više od 40% svih dijagnosticiranih karcinoma i gotovo polovica svih smrti od raka u Sjedinjenim Državama mogu pripisati uzrocima koji se mogu spriječiti – poput pušenja, prekomjerne tjelesne težine, tjelesne neaktivnosti i pretjeranog izlaganja suncu. Kao rezultat toga, koraci kao što su prestanak pušenja, održavanje zdrave težine, pravilna prehrana, redovito vježbanje, zaštita kože od sunca i cijepljenje protiv patogena koji uzrokuju određene vrste raka mogu dramatično smanjiti rizik od određenih vrsta raka.

Saznajte više o prevenciji raka u Centru za preciznu i preventivnu medicinu Specijalne bolnice Sv. Katarina te se naručite na genetičko savjetovanje kako biste doznali kako genetička predispozicija i modificiranje stila života, uključujući zdravu prehranu, može utjecati na sprječavanje i prevenciju raka. U Specijalnoj bolnici Sv. Katarina moguće je napraviti My Genome test kojim se dobiva spoznaja o riziku za razvoj nasljednih oblika malignih bolesti poput raka dojke, raka debelog crijeva, raka pluća te raka svih drugih organskih sustava. Genetičko testiranje daje uvid i u mogućnosti personaliziranog liječenja.

My Genome testom možete saznati informacije o preko 20.000 vaših gena zbog čega se može pravovremeno prevenirati i odrediti rizik za razvoj malignih, ali i drugih bolesti. Ovaj test omogućuje testiranje preko tri milijarde parova nukleotida, što daje bolji uvid i razumijevanje molekularne osnove bioloških procesa, poremećaja i bolesti.

Nemojte čekati na pregled, naručite se već sada jer rano otkrivanje i pravovremeni početak liječenja može spasiti vaš život!

Dogovorite termin na broj tel.: 01 2867 400 ili putem e-maila: info@svkatarina.hr

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba