Izbornik
Centri izvrsnosti -> Kardiologija -> Ergometrija (test opterećenja) s procjenom funkcionalnog kapaciteta te analizom koronarne rezerve

Ergometrija (test opterećenja) s procjenom funkcionalnog kapaciteta te analizom koronarne rezerve

Ergometrija ili test opterećenja je pretraga koju provodimo na pokretnoj traci, koja je „zlatni standard“, u cilju otkrivanja poteškoća u radu srca tijekom fizičkog napora.

Testom opterećenja možemo dijagnosticirati povišenje krvnoga tlaka, nedovoljno dobro liječenje tlaka, neke aritmije i ono što je najvažnije, koronarnu bolest tj. aterosklerotsko suženje na koronarnim krvnim žilama koje krvlju, kisikom i ostalim hranjivim tvarima opskrbljuju srčani mišić. Ako je ta opskrba dovoljna u mirovanju, a nije dovoljna u naporu, ergometrija tj. test opterećenja je najbolja pretraga koja će nam to otkriti.

Po traci se hoda po tzv. Bruce protokolu koji je dogovoren za cijeli svijet tako da se sa samo jednim podatkom zna koliko je opterećenje bolesnik izdržao. Bruce protokol znači da se traka ubrzava i lagano mijenja nagib svake 3 minute, te postoje točno izrađene tablice koliko bolesnik s obzirom na svoje godine i spol treba hodati te koliki mu treba biti maksimalni puls.

Za samu pretragu potrebno je odjenuti ugodnu pamučnu odjeću te udobne cipele/tenisice, kako bi mogli što udobnije hodati te znati da se moraju dobro umoriti, oznojiti i uspuhati kako bi pretraga pokazala sve što od nje tražimo.

Nakon testa slijedi period od 6 minuta mirovanja te ako se radi o zdravom srcu i urednom nalazu, bolesnik se vraća na vrijednosti pulsa i tlaka od prije testa, a ako je potrebno, taj period odmora se produžava, dok se vrijednosti ne vrate na normalu.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba