Izbornik

Bezbolna kolonoskopija

Kolonoskopija je neizostavna metoda kod sumnje na rak debelog crijeva, upalne bolesti crijeva, gastrointestinalnih krvarenja nepoznate etiologije, kao i preventivna metoda kod osoba koje spadaju u rizičnu grupu za razvoj raka debelog crijeva. Osim što služi kao dijagnostička metoda, pri kolonoskopiji se mogu odstraniti i polipi uz pomoć elektro-omči i na taj način neoperativnim putem spriječiti razvoj raka debelog crijeva.

Pregled treba učiniti kod svake relativno naglo nastale promjene ritma pražnjenja crijeva, pojave razdoblja zatvora koji se izmjenjuju s pojavom proljeva, neobjašnjivom boli u trbuhu, pojavom krvi u stolici ili nakon stolice.

Kolonoskopija se preporučuje svim osobama s podacima o raku debelog crijeva u obitelji. Preporučljivo je da se pregled kod osoba s obiteljskom anamnezom raka debelog crijeva obavi minimalno 10 godina prije godine u kojoj je bliski član obitelji obolio (ukoliko je član obitelji obolio u 35 godini života, Vi pregled obavite kada dođete u 25 godinu života). Kolonoskopija se preporučuje i kao preventivni pregled osobama iznad pedesete godine života zbog povećane učestalosti karcinoma debelog crijeva u općoj populaciji normalnog rizika (bez oboljelih članova obitelji).

Tijekom pretrage može se uzeti uzorak tkiva za analizu (biopsiju). Taj postupak je bezbolan.

KAKO IZGLEDA KOLONOSKOPIJA?

Pregled debelog crijeva izvodi se tako da pacijent leži na lijevom boku, a savitljiva glatka cijev s rasvjetom na vrhu (kolonoskop), debljine vašeg kažiprsta, uvodi se kroz anus u debelo crijevo. Polako se i pažljivo napreduje kolonoskopom kroz rektum i cijelo debelo crijevo, sve do spoja s tankim crijevom. Tijekom pregleda u crijevo se upuhuje manja količina zraka da bi se stijenka crijeva mogla dobro analizirati.

Pregled je ponekad bolan, praćen osjećajem napuhnutosti. Obično traje od deset do trideset minuta. U onih pacijenata koji su prethodno imali veću operaciju u trbuhu, bili zračeni ili imaju nizak prag za bol, preporučuje se kolonoskopija u anesteziji.

Iza pregleda možete kratkotrajno imati osjećaj nelagode i blage grčeve u trbuhu, ponekad s nagonom na stolicu, uglavnom zbog zraka koji se kroz endoskop upuhuje u Vaše crijevo tijekom pregleda. Ako ste bili u anesteziji, neko ćete vrijeme, ne više od sat vremena, provesti u prostoru Poliklinike kako biste se mogli “razbuditi”.

Vaš će Vam liječnik odmah priopćiti nalaz pri pregledu, a ako je uzimana biopsija za patohistološku analizu, rezultat ćete dobiti za nekoliko dana.

Uspjeh kolonoskopije (pregled cijelog debelog crijeva) ovisi o suradnji pacijenta i tima koji provodi kolonoskopiju. Ponekad je zbog loše očišćenog crijeva, anatomskih odnosa, priraslica po prethodnim operacijama ili zbog upala jajnika ili sličnih razloga nemoguće provesti pregled do kraja. Tada liječnik predlaže ponovni pregled , eventualno u sedaciji (anesteziji) ili neki drugi vid pregleda crijeva.

BEZBOLNA KOLONOSKOPIJA

Ponekad je kolonoskopija zbog anatomskih odnosa, priraslica ili ožiljaka po operacijama, kod sitnijih ljudi, kod preosijetljivih ljudi i sl. bolna te se tada može primijeniti kratkotrajna intravenozna sedacija (anestezija).

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića
Dogovorite pregled