Izbornik
Centri izvrsnosti -> Gastroenterologija -> Priprema za gastroskopiju

Priprema za gastroskopiju

Ezofagogastroduodenoskopija (skraćeno Gastroskopija) je endoskopska metoda kojom liječnik pregledava Vaš jednjak, želudac i dvanaesnik.

Pregled se obavlja pomoću uskog, fleksibilnog, cjevolikog instrumenta kojeg nazivamo endoskop. Endoskop se stavlja kroz usta, prolazi jednjak do želuca i dvanaesnika. Kako bi pretraga bila što uspješnija, Vaš želudac mora biti potpuno prazan.

Na dan pretrage OBAVEZNO morate ostati NATAŠTE ako se pretraga obavlja u jutarnjim satima, što znači da ne smijete ništa jesti ni piti. Ako pretragu obavljate u popodnevnim satima, potrebno je NE JESTI 6 sati prije pretrage, a ujutro samo lagano doručkovati.

Na dan pretrage ne žvakati žvakaće gume i bombone.

Bolesnici koji uzimaju antikoagulacijsku terapiju (lijekove protiv zgrušavanja krvi - Warfarin, Marivarin, Martefarin...) trebaju se posavjetovati s liječnikom u vezi potrebe i mogućnosti izostavljanja lijeka prije gastroskopije. Načelno, ako se planira samo gastroskopija sa ili bez biopsije, tada nije nužno izostavljati Martefarin prije gastroskopije, pod uvjetom da su vrijednosti PV_INR u terapijskoj širini prema nalazu učinjenom ne više od 7 dana prije termina gastroskopije. Mi savjetujemo da 1-2 dana prije pregleda napravite PV-INR te da taj nalaz dostavite na uvid gastroenterologu koji će procijeniti mogućnost izvođenja pregleda. Na dan samog pregleda bilo bi dobro ne uzeti tabletu protiv zgrušavanja krvi.

Bolesnici koji uzimaju preparate acetil-salicilne kiseline (Andol, Aspirin, Acisal…) i/ili klopidrogel (Zyllt, Pigrel..) trebaju se posavjetovati s liječnikom o potrebi i mogućnosti izostavljanja jednog ili oba lijeka prije gastroskopije. Načelno, ako se planira samo gastroskopija sa ili bez biopsije, tada nije nužno izostavljati aspirin ili klopidogrel prije gastroskopije.

Pacijenti koji uzimaju antireumatike (Knavon, Voltaren, Brufen, Ketonal i sl.) trebali bi prestati uzimati lijekove 5 dana prije pretrage, ako je to moguće. 

Bolesnici koji boluju od bolesti srčanih zalistaka u nekim slučajevima trebaju uzeti antibiotike prije gastroskopije, a o čemu se trebaju posavjetovati sa svojim liječnikom. U slučaju da se planira samo gastroskopija bez endoskopskih intervencija, antimikrobna profilaksa nije potrebna.

Dijabetičari: Inzulin i tablete za dijabetes se uglavnom NE uzima na dan pregleda, ali to dogovorite sa svojim liječnikom.

Propisanu terapiju (za srce, visoki tlak, itd.) bolesnici mogu popiti ujutro s čašom vode.

Prije gastroskopije potrebno je obavijestiti gastroenterologa koji će Vam izvršiti pregled o svim bolestima od kojih bolujete te vrstama lijekova ili biljnih preparata koje uzimate.

Za pretragu je potrebno pripremiti svu prethodnu medicinsku dokumentaciju.

ZA GASTROSKOPIJU UZ ANESTEZIJU POTREBNO JE PRIPREMITI:

  • laboratorijske pretrage: KKS, Na, K, GUK, urea, kreatinin, PV, APTV, fibrinogen, urin biokemijski  
  • EKG
  • svu prethodnu medicinsku dokumentaciju
  • ne uzimati ništa na usta 6 h prije pregleda

Od strane liječnika anesteziologa/gastroenterologa bit ćete pregledani prije samog zahvata te ga je potrebno unaprijed obavijestiti o oboljenjima od kojih bolujete i vrstama lijekova ili biljnih preparata koje uzimate.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba