Izbornik
Centri izvrsnosti -> Gastroenterologija -> Bezbolna gastroskopija

Bezbolna gastroskopija

Pregled se izvodi u pacijenata sa simptomima nelagode ili boli u gornjem dijelu trbuha, mučnine, nagona na povraćanje, žgaravice ili teškoća u gutanju. Metoda je vrlo pouzdana u otkrivanju uzroka krvarenja, upale, vrijeda (čira) ili tumora jednjaka, želuca i dvanaesnika.

Kako izgleda gastroskopija?

Pretraga se izvodi instrumentom koji se zove gastroskop. Gastroskop je uređaj na čijem se savitljivom i tankom produžetku nalazi mali optički instrument koji omogućuje prikaz unutrašnjosti organa na vanjskom ekranu.

Prilikom izvođenja pretrage pacijent leži na lijevom boku. Gastroskop se polako i pažljivo uvodi kroz usta, preko jezika u jednjak, želudac i dvanaesnik. Važno je naglasiti da je to normalni put kojim ide hrana, te se za vrijeme pregleda, koji rijetko traje dulje od pet minuta, može normalno disati.

Pri endoskopiji je moguće učiniti bezbolnu biopsiju (medicinska tehnika koja uključuje uzimanje stanica ili tkiva radi ispitivanja) specijalnim instrumentom, a uzeto se tkivo kasnije posebno analizira.

Gastroskopija pod anestezijom

Lokalna anestezija za gastroskopiju provodi se raspršivanjem lokalnog anestetika u ždrijelo. Nakon nekoliko minuta ždrijelo utrne i lakše se podnosi gastroskopija. Kao komplikacija kod preosjetljivih osoba na lidocaine može se javiti alergijska reakcija na anestetik. Ukoliko postoji podatak o mogućim alergijskim reakcijama pacijent je dužan podijeliti tu informaciju s doktorom prije pretrage. Također je bitno da pacijent dva sata nakon lokalne anestezije ništa ne jede i ne pije, jer hrana i piće mogu otići u dušnik.

Cijena pregleda gastroskopije

Zatražite naš aktualni cjenik. Unesite svoju e-mail adresu na linku cjenik za gastroenterologiju i saznajte koja je cijena za gastroskopiju. Poslat ćemo Vam cijene naših usluga u što kraćem vremenskom roku. Hvala na Vašem povjerenju.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba