Izbornik
Centri izvrsnosti -> Gastroenterologija -> Bezbolna kolonoskopija

Bezbolna kolonoskopija

Kolonoskopija je sigurna, učinkovita metoda za vizualni pregled sluznice crijeva s pomoću dugog, fleksibilnog, cjevastog instrumenta (kolonoskopa) koji na vrhu ima malu kameru.

PRIPREMA PROBAVNOG TRAKTA ZA KOLONOSKOPIJU:

3-4 dana prije kolonoskopije:

Javiti se liječniku obiteljske medicine radi izdavanja recepta za MOVIPREP (sredstvo za čišćenje crijeva) ili ga nabaviti u ljekarni uz privatni recept. Smanjiti uzimanje krute i masne hrane, a povećati unos tekuće hrane te dnevno popiti 1,5 do 2 litre tekućine.

2 dana prije kolonoskopije:

Jesti lako probavljivu hranu, poželjno kašastu. Izbaciti meso iz prehrane i jesti hranu koja ne nadima.

AKO JE PREGLED UJUTRO (npr. između 10-11 h)

Dan prije pretrage: 8 sati - lagani doručak; 13 sati - lagani ručak

MOVIPREP – postupak u podijeljenoj dozi

1. doza: 19-20 h navečer, dan prije pretrage

(Otopiti po 1 vrećicu A i B otopine u 1 L vode. Pije se po 2 dl pripremljene otopine svakih 15 min)

2. doza: 05-06 h ujutro na dan pretrage

(Otopiti po 1 vrećicu A i B otopine u 1 L vode. Pije se po 2 dl pripremljene otopine svakih 15 min)

Između doza i nakon 2. doze treba popiti još oko 2 L bistre tekućine (zaslađeni čaj, voda, bistri sok, Donat voda) i ne uzimati ništa od krute hrane, kao niti mlijeko i guste sokove. Tijekom pripreme treba se što više kretati kako bi potaknuli crijeva da što bolje, tj. “brže“ rade.

Završetak 2. doze bi trebao biti 4-5 sati prije zakazanog termina.

NAPOMENA:

Bolesnici koji uzimaju antikoagulacijsku terapiju (lijekove protiv zgrušavanja krvi - Warfarin, Marivarin, Martefarin...) trebaju se posavjetovati s liječnikom u vezi potrebe i mogućnosti izostavljanja lijeka prije kolonoskopije. Načelno, ako se planira samo kolonoskopija s ili bez biopsije, tada nije nužno izostavljati Martefarin, pod uvjetom da su vrijednosti PV_INR u terapijskoj širini prema nalazu učinjenom ne više od 7 dana prije kolonoskopije. Mi savjetujemo da 1-2 dana prije pregleda napravite PV-INR te da taj nalaz dostavite na uvid gastroenterologu koji će procijeniti mogućnost izvođenja pregleda. Na dan samog pregleda bilo bi dobro ne uzeti tabletu protiv zgrušavanja krvi.

Bolesnici koji uzimaju preparate acetil-salicilne kiseline (Andol, Aspirin, Acisal…) i/ili klopidogrel (Zyllt, Pigrel...) trebaju se posavjetovati s liječnikom o potrebi i mogućnosti izostavljanja jednog ili oba lijeka prije kolonoskopije. Načelno, ako se planira samo kolonoskopija s ili bez biopsije, tada nije nužno izostavljati aspirin ili klopidogrel prije kolonoskopije.

Pacijenti koji uzimaju antireumatike (Knavon, Voltaren, Brufen, Ketonal i sl.) trebali bi prestati uzimati lijekove 5 dana prije pretrage, ako je to moguće.

Bolesnici koji boluju od bolesti srčanih zalistaka u nekim slučajevima trebaju uzeti antibiotike prije kolonoskopije, o čemu se trebaju posavjetovati sa svojim liječnikom. U slučaju da se planira samo kolonoskopija bez endoskopskih intervencija, antimikrobna profilaksa nije potrebna.

Dijabetičari: Inzulin i tablete za dijabetes se uglavnom NE uzima na dan pregleda, ali to dogovorite sa svojim liječnikom.

Propisanu terapiju (za srce, visoki tlak itd.) bolesnici mogu popiti ranije ujutro s čašom vode.

Prije kolonoskopije potrebno je obavijestiti gastroenterologa koji će Vam izvršiti pregled o svim bolestima od kojih bolujete te vrstama lijekova ili biljnih preparata koje uzimate.

Kolonoskopija pod anestezijom

ZA KOLONOSKOPIJU UZ ANESTEZIJU POTREBNO JE PRIPREMITI:

  • laboratorijske pretrage: KKS, Na ,K, GUK, urea, kreatinin, PV, APTV, fibrinogen, urin biokemijski
  • EKG
  • svu prethodnu medicinsku dokumentaciju
  • ne uzimati ništa na usta 6 h prije pregleda

Od strane liječnika anesteziologa/gastroenterologa bit ćete pregledani prije samog zahvata te ga je potrebno unaprijed obavijestiti o oboljenjima od kojih bolujete i vrstama lijekova ili biljnih preparata koje uzimate.

Cijena pregleda kolonoskopije

Zatražite naš aktualni cjenik. Unesite svoju e-mail adresu na linku cjenik za gastroenterologiju i saznajte koja je cijena za kolonoskopiju. Poslat ćemo Vam cijene naših usluga u što kraćem vremenskom roku. Hvala na Vašem povjerenju.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba