Izbornik
Tim stručnjaka -> Prof. dr. sc. Dragan Primorac, dr. med.

Prof. dr. sc. Dragan Primorac, dr. med.

pedijatar, genetičar i forenzičar

Prof. dr. sc. Dragan Primorac, dr. med., hrvatski je liječnik, forenzičar, genetičar i znanstvenik. Predsjednik je Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sveta Katarina (Zagreb/Zabok, Republika Hrvatska).

Odlukom Senata Sveučilišta Penn State, jednog od najvećih američkih sveučilišta, imenovan je prvim nositeljem titule “Global Penn State Ambassador” u povijesti tog Sveučilišta osnovanog 1855. godine. Predsjednik je Odbora za međunarodne odnose Američke Akademije za forenzičke znanosti. Profesor je na američkim sveučilištima Penn State University, University of New Haven, Eberly College of Science i Henry C. Lee College of Criminal Justice and Forensic Sciences. Redoviti je profesor u trajnom zvanju na Medicinskim fakultetima Sveučilišta u Splitu, Sveučilišta u Osijeku i Sveučilišta u Rijeci. Također je profesor na Odjelu za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci. U siječnju 2016. godine gostujući je profesor na Xi’an Jiaotong University, College of Medicine and Forensics u Kini.

Ukupno je objavio oko 200 znanstvenih radova i kongresnih priopćenja iz područja personalizirane i regenerativne medicine, genetike, metaboličkih poremećaja kosti i hrskavice, pedijatrije, populacijske genetike. Kao pozvani predavač sudjelovao je u radu više od 100 znanstvenih skupova širom svijeta, a rezultati njegovog rada su objavljeni u najprestižnijim znanstvenim časopisima uključujući Science i Nature. Njegovi radovi su do sada citirani 5060  puta (Google Scholar), dok h-indeks iznosi 30. Do sada je bio mentor u izradi 11 doktorskih disertacija i 2 magistarska rada. Trenutačno je pionir u primjeni personalizirane medicine u kliničku praksu. Njegovo područje interesa su personalizirana medicina, genetika, metabolički poremećaju kosti i hrskavice, regenerativna medicine, populacijska genetika. Trenutno je voditelj sa strane partnera iz Republike Hrvatske, FP 7 projekta “Multi-dimensional OMICS approach to stratification of patients with low back pain”, kojeg EU financira u iznosu od 7.6 milijuna eura. Također, bio je pionir u DNA identifikaciji ostataka ljudskih kostiju u masovnim grobnicama.

Predsjednik je i suosnivač jednog od najuglednijih međunarodnog znanstvenih društava iz područja forenzičke i kliničke genetike “International Society of Applied Biological Science” u čijem Znanstvenom odboru sudjeluje i pet dobitnika Nobelove nagrade. Suosnivač je Sveučilišnog Odjela za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu te Medicinskog fakulteta u Bavarskoj (Regiomed Medical School). Član je izvršnog odbora International Consortium for Personalized Medicine (ICPerMEd) kojeg je osnovala Europska komisija i koji predstavlja ključno tjelo za razvoj personalizirane medicine u državama članicama EU. Predsjednik je Hrvatskog klastera konkurentnosti personalizirane medicine, Hrvatskog društva za humanu genetiku, Hrvatskog društva za preciznu (personaliziranu) medicinu te Hrvatskog Tematskog inovacijskog vijeća za zdravlje i kvalitetu života. Također je voditelj Odjela za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu te Odjela za sigurnost i nacionalnu sigurnost na Odjelu forenzičnih znanosti u Splitu. U 2019., imenovan je članom Philips High-Level Advisory Board.

Tijekom svoje karijere skupljao je znanje i iskustvo radeći na Sveučilištu Connecticut, Health Center, Department of Pediatrics, Farmington, Connecticut; The University Hospital St. Christopher's, Allegheny University, Philadelphia, Pensilvanija; The Armed Forces Institute of Pathology (AFIP), Rockville, Maryland; The Analytical Genetic Testing Center, Inc., Denver, Colorado; Roche Molecular Systems, Alameda, Kalifornija i Connecticut State Police Forensic Science Laboratory, Meriden, Connecticut, sve u Sjedinjenim Američkim Državama.

Dobitnik je 21 međunarodne i domaće nagrade uključujući: The Young Investigator Award dodjeljenu od American Society for Bone and Mineral Research, The Michael Geisman Fellowship Award dodjeljenu od Osteogenesis Imperfecta Foundation, The Life Time Achievement Award dodjeljenu od the Henry C. Lee’s Institute of Forensic Science, The University of New Haven’s International Award for Excellence, Presidential Award dodjeljenu od predsjednika The International Association of Forensic Sciences, Državne nagrade za znanost, Mary E. Cowan Outstanding Service Award dodjeljenu od American Academy of Forensic Sciences te odličja „Reda Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića“ i „Reda Ante Starčevića“.

Tijekom rada u SAD-u, on i njegov tim, objasnili su jedan od mehanizama nastanka bolesti krhkih kostiju u djece (Osteogenesis Imperfecta tip I) i zbog toga otkrića nagrađen je najznačajnijom američkom nagradom za mlade istraživače koju dodjeljuje American Society for Bone and Mineral Research. Nedugo nakon toga objašnjava mehanizam transporta mRNA s prijevremenim terminacijskom kodom (model Nanomelia) te mu se na Sveučilištu Thomas Jefferson dodjeljuje Outstanding Platform Presentation Award od strane East Coast Connective Tissue Society. Autor je u radu o genetskom podrijetlu Europskih muškaraca analizirajući Y-kromosom koji su 2001. godine objavljeni u prestižnom znanstvenom časopisu Science te u radu objavljenom u znanstvenom časopisu Nature u kojem je s genetskog aspekta napravljen veliki iskorak u razumijevanju jedne od najznačajnijih migracija anatomski modernog čovjeka koja se dogodila prije 75 000 godina. Poseban predmet njegova interesa je implementacija načela personalizirane medicine u kliničku praksu te liječenje osteoartritisa novim postupcima uključujući i korištenje mikrofragmentiranog masnog tkiva koje sadrži mezenhimalne matične stanice. On i njegov tim su po prvi put prikazali učinak stanica stromalne vaskularne frakcije (SVF) na hrskavično tkivo u oboljelih od osteoartritisa, a posebno značajne rezultate postiže u integraciji farmakogenomike u kliničku praksu.

Počasni je građanin pet gradove unutar i van Hrvatske. O rezultatima njegovog rada pisali su najugledniji svjetski znanstveni časopisi poput Science, JAMA i The Lancet te sredstva javnog priopćavanja poput New York Times, USA Today, Chicago Tribune, Hartford Courant, Connecticut Post, Hospital News, News Times, Wall Street International Magazine, Večer (Slovenija), Kleine Zeitung (Austrija), Haaretz (Izrael), Die Presse (Austrija) te gotovo sve domaće i regionalne dnevne i tjedne tiskovine.

U ranoj mladosti bio je vice prvak u taekwondo-u bivše države te je igrao za juniore nogometnog kluba Hajduk, Split, a niz godina se bavio atletikom. Tijekom 33. Opće skupštine Europskih olimpijskih odbora u Dubrovniku 2004. godine zbog doprinosa u razvoju sporta, dodjeljena mu je i Srebrena plaketa Europskog olimpijskog odbora, a zbog doprinosa u razvoju taekwondo-a 2015. godine  postaje članom Taekwodno Kuće slave (Hall of Fame) koja okuplja vodeće ljude taekwondo-a iz svih krovnih organizacija ovog sporta uključujući The World Taekwondo Federation, International Taekwondo Federation i World Taekwondo Alliance.

Najdoktor recenzije pogledajte na: Prof. dr. sc. Dragan Primorac

Naši liječnici i iskustva pacijenata

Pročitajte njihova stvarna i inspirativna iskustva!

Testimonial - Mirko Filipović
Mirko Filipović
Borac mješovitih borilačkih vještina

Imao sam teški lom noge, koljeno mi je ispalo iz ležišta, pukli su mi ligamenti, hrskavica, od boli sam padao u nesvjest. Otad sam se stalno krpao, nakon svakog napora koljeno se punilo vodom, prošao sam stotine drenaža, bolnih terapija, ma svega… Nakon aplikacije ja treniram, moje koljeno je suho i definitivno mislim da je liječenje matičnim stanicama budućnost. Pa moja hrskavica je obnovljena, regenerira se, hvala svim djelatnicima Specijalne bolnice Sv. Katarina!

Dr. Hudec mi je radio rekonstrukciju prednjeg kriznog ligamenta i mikrofrakturu hrskavice. Uz sve to sam dobio trombozu ali njoj sam sam kumovao jer se nisam pridržavao uputa koje sam dobio i koje sam olako shvatio. Trombozu sam dobio nekoliko dana provedenih kod kuće gdje se nisam pridržavao medicinskog protokola. Vratio sam se u bolnicu gdje sam proveo 14 najtežih dana u svom životu. Temperatura mi je varirala od 39 do 40 i punih 6 dana nismo ju mogli skinuti. 2 tjedna sam proveo ležeći u krevetu, a ova slika je uslikana na dan odlaska kući gdje se vidi kakve je posljedice ostavilo dugotrajno leŽanje. Zahvaljujem se osoblju i sestrama bolnice Sv. Katarina i sestrama kardiogije u KBC Dubrava gdje sam takodjer proveo nekoliko dana, a posebnu zahvalu želim uputiti dr. Draganu Primorcu, ravnatelju Sv. Katarine i dr. Jasmini Čatić iz KBC Dubrava koji su mi doslovno spasili glavu i u subotnje popodne došli od kuće i hitno me hospitalizirali jer je dr. Primorac odmah posumnjao na trombozu i najmanje sto mogu učiniti je da se javno zahvalim na svemu učinjenom za mene.

Više
Genetičko testiranje i personalizirani pristup terapiji – iskustvo pacijenta
Američko-hrvatsko partnerstvo koje globalno pozicionira hrvatsko zdravstvo
Iskustvo pacijenta – prevencija iznenadne srčane smrti
Suradnja Specijalne bolnice Sv. Katarina i izraelske biotehnološke korporacije Bonus Biogroup
The new world of medical tourism
Liječenje COVID-19 mezenhimalnim matičnim stanicama
Prilog u HRT-ovom Dnevniku o novoj lokaciji Specijalne bolnice Sv. Katarina
Test za određivanje stanične imunosti na SARS-CoV-2
Znate li da se iznenadna srčana smrt može spriječiti?
Dino Rađa o aplikaciji mezenhimalnih matičnih stanica iz masnog tkiva
Gostovanje prof. Dragana Primorca u emisiji Dobro jutro, Hrvatska
Prava terapija za pravog pacijenta u pravo vrijeme!
Liječenje osteoartritisa matičnim stanicama - Dnevnik HRT-a
Medicinsko otkriće znanstvenika Specijalne bolnice Sv. Katarina
Dodjela Zlatne kune za zdravstvo
Prof.dr.sc. Dragan Primorac u emisiji Ljudi koji čine razliku na Mreža Tv
ISABS 2019
Marin Čilić o Specijalnoj bolnici Sv. Katarina
Luka Modrić o Specijalnoj bolnici Sv. Katarina
VEČER S NOBELOVCIMA - NOBEL SPIRIT 2 (ISABS 2019)
Farmakogenomski test u RH
Luka Modrić and Vedran Ćorluka Interview
St. Catherine Specialty Hospital is proudly supporting the National Football Team of Croatia

Novosti

Blogovi

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba