Izbornik
Tim stručnjaka -> Prof. dr. sc. Nadan Rustemović, dr. med.

Prof. dr. sc. Nadan Rustemović, dr. med.

specijalist internist, uža specijalizacija gastroenterologija i hepatologija

Nakon diplomiranja na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu 1981. godine. Specijalizaciju iz interne medicine je završio u KBC Zagreb 1989. godine. Specijalistički ispit iz interne medicine položio je 1989. godine. Subspecijalizaciju iz gastroenterologije i hepatologije obavio je u KBC Zagreb od 1998. do 2000. godine, nakon čega je položio ispit 2001. godine.

Poslijediplomski studij iz gastroenterologije i hepatologije pohađao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu od 1986. do 1988. godine. Titulu primarijus ima od 2001. godine. Izvanredni naslovni profesor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu postao je 2009. godine, a redoviti  profesor 2016. Znanstveni savjetnik je od 2013 godine.

Bio je zaposlenik Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju Klinike za unutrašnje bolesti KBC Rebro od ožujaka 1990 do 2023. kao voditelj Centra za intervencijsku gastroenterologiju KBC Zagreb i Referalnog centara Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske za intervencijsku gastroenterologiju (2013-2022). Voditelj je „Official ESGE Host Training Centre” u sklopu ESGE „fellowship grant programme” od 2015. Član je Središnjeg etičkog povjerenstva Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske od 2012. Bio je predsjednik  Endoskopske sekcije Hrvatskog gastroenterološkog društva u dva mandata od 2013. do 2019. Suradni je član Hrvatske akademije medicinskih znanosti od 2018, a od 2022. je redovni član, gdje obnaša dužnost pomoćnog tajnika.

Član je i Hrvatskog gastroenterološkog  društva, HLZ,  ASGE (American Society of Gastreoenterology), ESGE (European Society of gastroenterology, European Crohn’s and Colitis Organisation (ECCO), European Pancreatic Club.

Recenzent je u više časopisa kao što su World Journal of Gastrointestinal Endoscopy, Medicinski glasnik, Medicinski žurnal, Medicinski arhiv,Medica Jadertina, Collegium antropologicum, Acta medica Croatica, Liječnički vjesnik, Endoscopy.

Uže područje rada je intervencijska gastroenterologija. Uveo je u klinički praksu brojne nove metode kao što su: perkutana pankreatografija, perkutana etanolska injekcijska terapija, endoskopsko postavljanje  metalnih stentova u bilio-pankreatičnom stablu, kolangioskopija, perkutana bilijarna drenaža, intervencijski endoskopski ultrazvuk, EUZ elastografija, telemedicinske konzultacije u gastroenterologiji, napredne endoskopske resekcijeke metode , hibridne operacije ( kolaborativne intervencije gastroenterologija-kirurgija), „in vivo“ endoskopska karakterizacija novotvorina primjenom uskopojasnog spectra (konfokalna endomikroskopija).

Predsjednik je organizacijskog odbora godišnje radionice „Algoritmi u gastrointestinalnoj endoskopiji i endoskopskom ultrazvuku“ (2013-2022.), koja se neprekidno održava posljednjih dvadeset godina u organizaciji Odjela intervencijske gastroenterologije KBC Zagreb. Organizator je telemedicinskih edukacijskih predavanja u suorganizaciji s Zavodom za telemedicinu MZRH te radionica na animalno-mehaničkim modelima namijenjenih liječnicima endoskopičarima i medicinskim sestrama /tehničarima.

Trajno sudjeluje u ulozi tutora u praktičnoj edukaciji liječnika i medicinskih sestara na UEGW (United European Gastroenterology Week) na polju endoskopije, odnosno ERCP, u organizaciji ESGE i ESGENA. Od 2013. godine je organizator “hands-on-training” radionica na mehaničko-animalnim modelima gdje se vrši edukacija liječnika gastroenterologa i medicinskih sestara u najsuvremenijim intervencijskim procedurama (ESD, EMR, RFA, EUS, ERCP, POEM).

Aktivan je sudionik domaćih i međunarodnih kongresa i stručnih sastanaka s više od stotinu pozvanih predavanja, praćenih i kongresnim priopćenjima. Objavio je u znanstvenim časopisima više od 100 radova od kojih su 33 CC indeksirana. Autor i koautor je 25 udžbenika Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dva udžbenika Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i jednog Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Trideset godina sudjeluje u trajnoj izobrazbi iz endoskopije (gastroskopija, enteroskopija, kolonoskopija, endoskopski ultrazvuk, ERCP) i ultrasonografije liječnika specijalista internista i specijalizanata  iz gastroenterologije.

Naši liječnici i iskustva pacijenata

Pročitajte njihova stvarna i inspirativna iskustva!

Novosti

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba