Implementacija umjetne inteligencije kod kolonoskopije može transformirati kliničku praksu i poboljšati učinkovitost i točnost dijagnostičkih metoda.

Kolonoskopija je ključni postupak u gastroenterologiji koji omogućava liječnicima pregled debelog crijeva kako bi otkrili abnormalnosti poput polipa, upala ili raka. Tradicionalno, ova procedura oslanja se na vještinu i iskustvo liječnika. Međutim, s razvojem umjetne inteligencije, kolonoskopija doživljava značajne promjene koje poboljšavaju dijagnostičku točnost i učinkovitost. U blogu pročitajte kako umjetna inteligencija mijenja svijet kolonoskopije i što to znači za budućnost medicine.

Što je umjetna inteligencija u kolonoskopiji?

Umjetna inteligencija koristi napredne algoritme za analizu medicinskih slika i podataka. U kontekstu kolonoskopije, umjetna inteligencija može identificirati i klasificirati lezije u stvarnom vremenu tijekom postupka. Tehnike poput strojnog učenja i dubokog učenja omogućavaju računalima da prepoznaju obrasce na endoskopskim slikama koje ljudsko oko možda neće lako uočiti.

Ironija je da su polipi najteži za uočiti kod pacijenata koji najviše trebaju pregled. Pacijenti s upalnim bolestima crijeva poput Crohnove bolesti ili ulceroznog kolitisa imaju visok rizik od raka debelog crijeva. Međutim, prekancerozne lezije koje se razvijaju često su ravne ili samo blago izdignute, za razliku od gljivastih polipa oblika šampinjona koji se vide kod osoba bez upalnih bolesti crijeva. Upravo ovdje umjetna inteligencija ima ogromnu ulogu.

U slučaju raka debelog crijeva, sustav umjetne inteligencije radi zajedno s liječnikom u stvarnom vremenu, skenirajući video zapis kolonoskopije i uočava polipe koji bi inače mogli biti propušteni. Prema istraživanjima, uvođenjem umjetne inteligencije u kolonoskopiju, smanjuje se rizik od propuštanja polipa za 50%.Ovakva tehnologija postiže superiorne rezultate te je cilj da upravo ovakva usluga postane standard svake skrbi.

Prednosti umjetne inteligencije u kolonoskopiji  

Neke od ključnih prednosti umjetne inteligencije u kolonoskopiji su svakako povećana točnost dijagnoze. Sustavi umjetne inteligencije su izuzetno precizni u prepoznavanju polipa i drugih abnormalnosti. Istraživanja pokazuju da umjetna inteligencija može povećati stopu otkrivanja adenoma, što je ključno za prevenciju kolorektalnog raka.

Jedna od prednosti je i smanjenje ljudske pogreške. Čak i iskusni zdravstveni djelatnici i liječnici mogu propustiti male ili teško uočljive lezije. Sustav umjetne inteligencije  radi neumorno, analizirajući svaku sliku s istom razinom pažnje i preciznosti.

Također važnu ulogu igra i učinkovitost. Umjetna inteligencija može ubrzati postupak analize slika, omogućavajući brže postavljanje dijagnoza i donošenje odluka gdje je vrijeme od ključne važnosti.

Zadnje, ali ne i manje važno, sustavi umjetne inteligencije se neprestano poboljšavaju kako se unose novi podaci. To znači da će sustavi postajati sve bolji kako se više koriste, pružajući sve preciznije rezultate

Kolonoskopija u Sv. Katarini.JPG

Što očekivati u budućnosti?

Kako tehnologija nastavlja napredovati, očekuje se da će umjetna inteligencija postati standardni dio kolonoskopskih procedura, pružajući liječnicima moćan alat za borbu protiv kolorektalnog raka i drugih bolesti.

Umjetna inteligencija već sada igra ključnu ulogu u unapređenju kolonoskopije. Sa svojom sposobnošću povećanja točnosti dijagnoze, smanjenja ljudske pogreške i poboljšanja učinkovitosti, predstavlja revoluciju u gastroenterologiji. Kako se tehnologija nastavlja razvijati, možemo očekivati još veće koristi za pacijente i liječnike, čineći kolonoskopiju sigurnijom i učinkovitijom nego ikad prije.

U našem Centru za gastroenterologiju pacijentima stoji na raspolaganju vrhunska dijagnostička oprema, uključujući endoskop s CAD EYE umjetnom inteligencijom, a koji se koristi za kolonoskopiju. Svrha mu je poboljšati identifikaciju polipa u stvarnom vremenu. Ovaj inovativni uređaj omogućuje precizno prepoznavanje čak i najmanjih lezija, uključujući ravne lezije i višestruke polipe, te lezije koje bi inače bile teško uočljive. Također,  pridajemo veliku važnost higijeni i sterilnosti endoskopske opreme. Svi endoskopi podvrgavaju se strogoj mehaničkoj i strojnoj dezinfekciji nakon svake upotrebe, a za skladištenje endoskopa koristi se poseban ormar za sušenje (Endodray), osmišljen za dodatnu dezinfekciju i sprečavanje nakupljanja bakterija.

Nadamo se da smo vam uspjeli dočarati moć ovakvog sustava i uređaja, stoga ne odgađajte pregled i preuzmite zdravlje u svoje ruke. Pravovremenom dijagnozom spriječite neželjena stanja.

Obratite nam se s povjerenjem i napravite prvi korak prema zdravlju.

Pošaljite poruku: