Izbornik
Tim stručnjaka -> Prof. prim. dr. sc. Marko Nikolić, dr. med.

Prof. prim. dr. sc. Marko Nikolić, dr. med.

specijalist internist, subspecijalist gastroenterologije

Prof. prim. dr. sc. Marko Nikolić, dr. med. pridružuje se timu Centra za gastroenterologiju Specijalne bolnice Sv. Katarina sredinom 2022. godine.

Rođen je 1972. godine u Zagrebu. 1997. diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a odmah po završenom studiju uz klinički rad, na istom fakultetu, 1999. godine završio je znanstveni doktorski studij „ Biomedicina i zdravstvo“. 2000. - 2004. obavljao je specijalizaciju iz Interne medicine pri Klinici za internu medicinu KBC Sestre milosrdnice, a potom 2008 godine subspecijalizaciju iz gastroenterologije i hepatologije pri Zavodu za gastroenterologiju i hepatologiju iste ustanove, gdje i danas radi kao gastroenterolog, trenutno kao voditelj dnevne gastroenterološke bolnice i gastropoliklinike. 2007. godine obranio je magistarski znanstveni rad na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom “Polimorfizam ACE gena i renovaskularna bolest“, a 2011 god. obranio je doktorsku disertaciju na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom “Vrijednost praćenja koncentracije grelina i leptina u serumu u procjeni učinkovitosti liječenja intragastričnim balonom i barijatrijskim zahvatom.“ Od 2009. godine zaposlen je kao kumulativni nastavnik na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Katedra za internu medicinu te napreduje od asistenta do sadašnjeg znanstveno-nastavnog zvanja izvanrednog profesora.

2018. godine dodijeljena mu je titula primarijusa od Ministarstva zdravstva RH, a 2020. godine izabran je u znanstveno zvanje znanstvenog savjetnika.

Usavršavao se u brojnim centrima izvrsnosti u Hrvatskoj i inozemstvu iz područja endoskopije te kliničke prehrane, što mu je uži interes. Uz to, područje interesa su mu liječenje debljine s posebnim osvrtom na masnu jetru, otkrivanje i nadzor bolesnika s kolorektalnim i/ili želučanim karcinomom, neinvazivne slikovne metode u gastroenterologiji, Helicobacter pylori, pri čemu je uključen u međunarodne projekte/registar (European Registry on Helicobacter pylori Management (HP-EUReg). Polaganjem subspecijaliziranih modula iz svih polja kliničke prehrane te završnog ispita 2013. godine u Njemačkoj stječe europsku diplomu iz kliničke prehrane pri Europskom društvu za parenteralnu i enteralnu prehranu (ESPEN).

Objavio je 42 znanstvena/stručna rada, od toga 19 radova indeksiranih u Current Contentsu te 70 kongresnih sažetaka. Registriran je kao istraživač pri Ministarstvu znanosti RH te je sudjelovao kao prvi suradnik na tri projekta, od kojih je za izdvojiti znanstveno-istraživački projekt Ministarstva znanosti Republike Hrvatske od 2010. do 2012. godine pod nazivom: „Liječenje pretilosti intragastričnim balonom“. Mentor je osam diplomskih radova na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, autor/koautor 6 nastavnih tekstova u recenziranim znanstvenim knjigama i sveučilišnim udžbenicima/priručnicima. Stalni je recenzent u pet vrlo uglednih CC časopisa (Obesity Surgery, Clinical Nutrition, European Journal of Nutrition, World Journal of Gastroenterology, World Journal of Clinical Cases) te nekoliko iz baze SCI expanded (Acta Clinica Croatica, Mini-Reviews in Medicinal Chemistry, The Turkisch Journal of Gastroenterology). Od 2016. do 2018. godine bio u uredništvu recenziranog znanstvenog časopisa Endokrinologija Onkologija i Metabolizam (EOM) .

Prof. prim. dr. sc. Marko Nikolić sudjeluje u nastavi iz više kolegija pri Sveučilištu u Zagrebu (Stomatološki, Kineziološki, Medicinski), kao i na Medicinskom fakultetu Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Vrlo je aktivan član Hrvatskog gastroenterološkog društva (HGD), bio je blagajnik u mandatnom razdoblju 2019. – 2022. Član je brojnih znanstvenih i organizacijskih odbora, pozvani predavač, predsjedavajući i moderator sekcija te recenzent sažetaka. Bio je voditelj tečaja i predsjednik organizacijskog odbora Poslijediplomskog tečaja trajnog medicinskog usavršavanja "Od problema do brzog rješenja, Dnevna gastroenterološka bolnica KBC Sestre milosrdnice - petogodišnje iskustvo“, Zagreb, 2019. te voditelj tečaja/webinara Hrvatskog gastroenterološkog društva i Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju KBC Sestre milosrdnice, Helicobacter pylori „Od upale do karcinoma“, Zagreb, 2021 godine. Član je i Hrvatske liječničke komore, Hrvatskog liječničkog zbora, IASGO-a (International Association of Surgeons, Gastroenterologist and Oncologists ), ECCO-a (European Crohn's and Colitis Organization), ESGE-a (Europen Society of Gastrointestinal Endoscopy)  i  ESPEN-a  (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism) te član upravnog odbora Hrvatskog društva za endokrinološku onkologiju.

Novosti

Blogovi

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba