Bol umnjaka je vrlo česta, ali nema razloga za paniku, jer kirurško vađenje umnjaka u potpunosti je bezbolno i brzo ako je u dobrim i iskusnim rukama stručnjaka.

Problemi vezani uz umnjak prilično su česti i s njima će se sigurno sresti svaka osoba. Posljedice takvih problema mogu biti vrlo neugodne, ali na sreću, u pravilu ih je moguće riješiti pomoću više ili manje zahtjevnih stomatoloških intervencija. Umnjaci ili treći molari posljednji su zubi u nizu u ljudskoj čeljusti. Ukupno ih je četiri - u svakoj čeljusti po dva. Podijelimo li čeljusti na kvadrante, umnjak u svakom od njih zauzima osmu poziciju i odatle kolokvijalni naziv “osmica”. Naziv umnjak dolazi zbog dobi nicanja, a to je u pravilu nakon dvadesete godine života ili kasnije, što se nekada smatralo zrelim, odnosno mudrim godinama. U cijelom kontekstu umnjak je najvarijabilniji zub u čeljustima tj. on može i ne mora postojati; ako postoji, može i ne mora niknuti; ako nikne, može i ne mora niknuti do kraja; ako nikne do kraja, može niknuti pravilno ili nepravilno. Građa i oblik umnjaka nema pravilnosti kakve vrijede za ostale zube - variraju njegova veličina, broj kvržica, broj korjenova i korijenskih kanala. Kombinacije ovih mogućnosti vrlo često imaju za rezultat problem za pacijenta.

Uz sve navedeno, još jedan evolucijski faktor otežava situaciju, a to je smanjenje ljudske čeljusti dok dimenzije zuba to ne prate što znači da umnjaku, koji zadnji niče, to ostavlja manje prostora za pravilno nicanje. Problemi vezani uz njegovo nicanje su specifični, ali uprkos tome nije potrebno gajiti strahove jer se većina problematičnih situacija rješava rutinski.

Alveolotomija

Alvelotomija ili kirurško uklanjanje kosti oko zuba najčešći je kirurški pristup uklanjanju umnjaka. To je zahvat od kojeg pacijenti u pravilu zaziru, ali je vrlo često prijeko potreban. Može proći relativno jednostavno, kao i vađenje bilo kojeg drugog zuba, ponekad i lakše, s umjerenim ili nikakvim postoperativnim komplikacijama, a može se pretvoriti i u ozbiljniju kiruršku intervenciju s bolničkim liječenjem. Upravo zbog prethodno navedenog potrebno je da zahvat provodi specijalist oralni kirurg koji je osposobljen za rješavanje svih potencijalnih komplikacija.

Dogovorite termin dolaska na besplatan prvi pregled i konzultacije i saznajte iz prve ruke sve o navedenom zahvatu.

Kao i kod svakog drugog vađenja zuba, zahvat se najčešće radi pod lokalnom anestezijom i apsolutno je bezbolan. Ako je umnjak barem donekle pravilno niknuo, dostupan je za instrumente i jasno vidljiv, najčešće se provede jednostavna ekstrakcija polugom ili kliještima. Kod impaktiranih umnjaka situacija je složenija. Da bi se pristupilo takvom zubu, potrebno je odizanje režnja sluznice područja u kojem se umnjak nalazi te uklanjanje kosti koja ga okružuje.

Postoperativni oporavak nakon vađenja umnjaka je individualan i varira, ali u pravilu nakon 7-10 dana prestaju sve tegobe. Terapija je analgetik po potrebi.

Oteklina koja se može pojaviti može biti umjerena do opsežna. U tom slučaju liječnik će procijeniti je li potrebna terapija antibiotikom, jer oteklina nije nužno znak infekcije, nego se može raditi o edemu, odnosno hematomu kao posljedici eventualne jače manipulacije mekim tkivima oko operativnog područja. Pojava produljenog i odgođenog krvarenja također nije rijetka. Krvarenje nakon vađenja u pravilu prestaje 20 do 30 minuta nakon zahvata, dok se sve više od toga smatra produljenim.

Postoperativna njega i toaleta rane prepušta se pacijentu. Naime, nakon ključnog razdoblja od jednog do tri dana koji je potreban za stvaranje ugruška i stabilizaciju rane i u kojem je strogo zabranjeno svako ispiranje vodom ili drugim tekućinama, počinje se provoditi higijena rane. Ona se provodi štapićem za uši i antiseptičkom tekućinom (klorheksidin). Vodice za ispiranje usta za svakodnevnu higijenu nisu prikladne za ovu svrhu zbog ograničenog spektra djelovanja na mikrobe. Ako je rana operativno zatvorena šivanjem, konce je potrebno održavati na isti način jer su podložni lijepljenju hrane što može biti izvor vrlo neugodna mirisa, ali i razvoja upale.

Ne odgađajte navedeni zahvat i ne trpite bol, javite nam se s povjerenjem i bezbolno i brzo riješite svoje tegobe. Rezervirajte svoj termin!

Pošaljite poruku: