Dentalna anksioznost ili strah od posjeta stomatologu česta je pojava među ljudima svih dobnih skupina.

Osjećaj tjeskobe pri odlasku stomatologu može biti vrlo stresan i može rezultirati izbjegavanjem redovitih stomatoloških pregleda i tretmana, što dugoročno može utjecati na oralno zdravlje. Srećom, postoje načini kako se nositi s dentalnom anksioznošću i strahom te kako prevladati ovaj izazov. U ovom blogu, istražit ćemo nekoliko korisnih strategija koje vam mogu pomoći da se opustite i osjećate ugodno prilikom posjeta stomatologu.

  • Komunicirajte sa svojim stomatologom: Razgovor s stomatologom o svojim strahovima i anksioznosti ključan je korak u suočavanju s dentalnom anksioznošću. Objasnite im svoje brige i strahove kako bi vam mogli pružiti dodatnu podršku i razumijevanje. Dobri stomatolozi su obučeni za rad s anksioznim pacijentima i mogu vam pomoći da se osjećate sigurno i udobno tijekom tretmana.
  • Informirajte se: Edukacija o postupcima koje ćete proći može smanjiti osjećaj nesigurnosti. Razgovarajte sa svojim stomatologom ili dentalnim asistentom kako biste dobili detaljnije informacije o postupcima i saznali što možete očekivati tijekom posjeta. Razumijevanje procesa može smanjiti strah od nepoznatog i pomoći vam da se osjećate više kontrolirano.
  • Koristite tehnike opuštanja: Tehnike opuštanja, poput dubokog disanja, meditacije ili vizualizacije, mogu biti izuzetno korisne u smanjivanju anksioznosti. Prije posjeta stomatologu, pokušajte duboko disati i usredotočiti se na pozitivne slike ili situacije koje vas opuštaju. Također, možete razmotriti slušanje omiljene glazbe tijekom tretmana kako biste se opustili.
  • Tražite podršku: Ako se osjećate vrlo anksiozno ili prestrašeno, može vam pomoći da imate podršku bliske osobe tijekom posjeta stomatologu. Osoba kojoj vjerujete može vam pružiti moralnu podršku i umiriti vas tijekom postupka. Razgovarajte s članom obitelji ili prijateljem koji će biti s vama ili vas dovesti do stomatologa.
  • Postupno se izlažite: Ako izbjegavate odlaske stomatologu iz straha, možete postupno raditi na suočavanju s tim strahom. Započnite s kraćim posjetima i jednostavnijim postupcima kako biste se postupno navikli na okolinu stomatološke ordinacije i tretmane. Svaki put kad prebrodite svoj strah, osjećat ćete se snažnije i samopouzdanije za sljedeći posjet.
  • Razmislite o sedaciji: Ako je vaša dentalna anksioznost izuzetno jaka i ne može se kontrolirati drugim tehnikama, razmislite o sedaciji. Stomatolozi često nude mogućnost umirujućih lijekova ili laganog sediranja kako bi pacijenti bili opušteniji tijekom tretmana. Razgovarajte sa svojim stomatologom o mogućnostima sedacije i saznajte više o prednostima i mogućim rizicima.

Dentalni zahvati u anesteziji

U Sv. Katarina Dental Centru u suradnji s anesteziolozima, koristimo različite vrste anestezije kako bi smanjili bol i nelagodnost tokom stomatoloških zahvata. Bez obzira na to je li vam potrebna lokalna anestezija ili sedacija, pronaći ćemo najbolje rješenje za vas.

U našem radu koristimo i monitoriranu intravensku analgo – sedaciju. Radi se o specijalnoj vrsti anestezije prilagođenoj baš za dentalne zahvate u kojoj se lijekovi ubrizgavaju intravenskim putem. Najčešći zahvati kod kojih je primjenjiva monitorirana intravenska analgo - sedacija su kod implantologije - All on 4 i All on 6 zahvati. Uz monitoriranu intravensku analgo - sedaciju koja je sigurna i vrlo učinkovita metoda, pacijent je u stanju smirenosti i smanjene svjesnosti.

S dentalnom anksioznošću i strahom od posjeta stomatologu nije potrebno živjeti. Slijedeći ove strategije i tražeći podršku od stručnjaka, možete prevladati svoje strahove i osigurati da vaše oralno zdravlje ostane u dobrom stanju. Redoviti posjeti stomatologu važni su za očuvanje zdravlja zuba i usne šupljine, stoga nemojte dopustiti da anksioznost stoji na putu vaše dobrobiti.

Dogovorite svoj termin za besplatni prvi pregled na kojem ćete dobiti sve informacije od naših stručnjaka!

Pošaljite poruku: